Nyírségi Édesburgonya Program

Palántavásár a saját édesburgonyáért!

63 Ft+áfa/db (bruttó 80 Ft/db)
Palántarendelés itt!

Idei utolsó árusítási napunk várható időpontja: 2019. június 7. (péntek) 9 órától 18 óráig tart. Korábbi vásárlóink is ekkor tudnak még újabb rendeléshez jutni.
Helyszín: Apagy. (Nyíregyháza felől a 41-es út mellett, még Apagy előtt, táblával jelöljük a hűtőházat.)


Az árusítás helyét ezzel a plakáttal jelöljük, ettől 60 méterre van a hűtőház.

Törődjön többet egészségével! Ön is fogyasszon saját, friss, nyírségi édesburgonyát!

Vásárlóink ingyenesen kóstolhatják meg legújabb édesburgonya termékünket!

Receptgyűjteményünk térítésmentesen átvehető!


Fő tudnivalók

  • Rendkívül erős dugványokat adunk, a hosszuk 50-60 cm közötti, általában 5-7 ízköz van, ahol elindul a gumók fejlődése.
  • A dugványok gyökértelenek, így nálunk nincs szükség a gyökerek visszavágására ültetés előtt, a gumók egyenesen, sima felülettel nőhetnek a laza talajban. (Hosszabb gyökérrel rendelkező palánták nehezen kezelhető, feldolgozhatatlan termést hoznak.)
  • A dugványokat legcélszerűbb ferdén, kb. 45 fokos szögben ültetni, így nem kerül a gumó nagyon mélyre. Mindenképpen bakhát alkalmazását javasoljuk.
  • A Bora talajfertőtlenítő alkalmazható bio gazdálkodás mellett is. Ingyenesen a legalább 900 darabot vásárlók kapják meg.
  • A fagy nagy kockázatot jelent, így akkor is csak május közepén, második felében osztjuk a dugványokat, ha már előtte is nagy nyári meleg lesz, legalább 10 C fok talaj hőmérséklet szükséges.
  • Talajlabor vizsgálatot (a későbbiekben késztermék labor elemzést) termeltetési szerződéses partnerek földjén végzünk.
  • Nincs alsó mennyiségi határ a dugványok vásárlására. Kiskertben is lehet kísérletezni vele.
  • A 2000 db feletti vásárlókat kérjük, hogy előzetesen telefonon is egyeztessenek: 30-986-85-84.
Édesburgonya receptjeinkből
Teriyaki csirke pürévariációkkal

A csirkemellet vágjuk szeletekre. A pác hozzávalóit keverjük össze, majd helyezzük bele a csirkeszeleteket. Pácoljuk 30-60 percen át. Az édesburgonyához a finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg olajon, majd adjuk hozzá a kockázott, tisztított édesburgonyát. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá fél dl vizet, és fedő alatt 10-13 perc alatt pároljuk puhára. Ha megfőtt, turmixoljuk krémes állagúra. A zellerszárakat vágjuk kisebb darabokra, és kevés vízzel pároljuk puhára egy gyorsforralóban. Ha már puhák, tejszínnel és a burgonyapehellyel pürésítsük le ezt is. Sóval ízesítsük. A pácolt csirkemelleket sütés előtt forgassuk meg szezámmagban, végül forró zsiradékon süssük minden oldalukat karamelles színűre. Forrás: ritakonyhaja.hu

Glutén- és laktózmentes édesburgonyás zabkeksz

Az édesburgonyát meghámozunk és nagyobb szeletekre vágva feltesszük főni. Ha már kellően megpuhult, egy burgonyatörő segítségével pürét készítünk belőle. Az édesburgonya-püréből 3 púpos evőkanálnyit öszszekeverünk a gluténmentes zabpehelyliszttel, a cukorral, a sütőporral, a fahéjjal és egy csipet sóval. Eközben a laktózmentes margarint felolvasztjuk, és hozzáadjuk a többi összetevőhöz. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg homogén állagot nem kapunk. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és süteménykiszúróval tetszőleges formákat készítünk. Tepsibe rendezve, 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. A tésztához ízlés szerint adhatunk mazsolát, darált diót vagy apróra kockázott mogyoródarabokat. A keksz íze a mézeskalácséhoz hasonlít, és bátran fogyaszthatják a glutén- vagy laktózérzékenyek is.

Szilvazselés batátapite

Tészta: A tészta száraz összetevőit egy keverőtálban elkeverjük, majd a vajjal összemorzsoljuk. Ha egyenletesen morzsalékos lett, hozzáadjuk a tojásokat, majd lazán összegyúrjuk. Pihentetés után jól előmelegített sütőben, 20×20cm-es sütőkeretben 170 fokon 20 percig sütjük. Batátakrém: 2 evőkanál cukorból karamellt készítünk, majd az apróra kockázott, hámozott batátát ezen szakaszosan puhára pároljuk néhány korty víz hozzáadásával. Gyömbérrel, fahéjjal ízesítjük, végül botmixerrel homogén masszává turmixoljuk, és rákenjük a megsült tésztára. Az így összeállított süteményt még 20 percig sütjük 160 fokon. Szilvazselé: A megmosott és kimagozott szilvát a cukor társaságában, víz hozzáadása nélkül puhára főzzük, leturmixoljuk, majd a kevés hideg vízzel kikevert zselatinnal összekeverjük, és 2 percig forraljuk kis lángon, folyamatos kevergetés mellett. Mindig csináljunk próbát a zseléből, mert a szilvák nedvességtartalma nem ugyanolyan. Végül a zselét a tűzről levéve 5 percig pihentetjük, majd a megsült sütemény tetejére öntjük, és hagyjuk az egészet teljesen kihűlni. A legideálisabb, ha másnapig pihentetjük, így a tészta is bepuhul kissé. Tetszés szerint szeleteljük.

Gluténmentes édesburgonyás kuglóf

A süteményport egy keverőtálba öntjük, belekeverjük a 80 gramm porított eritritet (vagy cukrot). A vajat felolvasztjuk. Az olvasztott vajból egy keveset arra használunk fel, hogy a kuglófformát alaposan átkenjük belülről. A kivajazott formát ezt követően rizsliszttel körbeszórjuk. A sütőben héjastól megsütött édesburgonyát egy turmixkehelybe tesszük a tojásokkal és a tejjel együtt. Krémesre turmixoljuk. Az édesburgonyás pürét, egy lime kifacsart levét és az olvasztott vajat a szárazanyagokhoz adjuk, és alaposan elkeverjük. A masszát a formába öntjük, és 170 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percen át sütjük. TIPP: Végezzünk tűpróbát, mielőtt kivennénk a sütőből. Akkor jó, ha a tűre vagy a pálcikára már nem ragad a tészta. Még forrón borítsuk ki. Langyosan fogyaszszuk. 10-12 szelet lesz belőle. Forrás: ritakonyhaja.hu