Nyírségi Édesburgonya Program

Legyen friss édesburgonyája otthon!

A dugványok árusításának ideje: 2020. május közepe. (A pontos időpontot kiültethetőség alapján adjuk meg.)

Átvétel helye: Apagy, hűtőház, 41-es út mellett 14-15 km tábla között, táblával jelölve.(Ahol 2019-ben is.)

Minőség: I. osztály, kb. 50 cm hosszú, erős, már nem kell gyökérteleníteni.

Ár: Narancssárga húsú: 85 Ft/db (67 Ft+áfa), Lila húsú: 98 Ft/db (77 Ft+áfa).

Rendelés: A lilát mindenképpen rendelje meg, mert korlátozott mennyiség lesz. A narancssárgát csak akkor kell rendelni, ha 100 db-nál többet rendel. Ennél kevesebbet a nyitvatartási idő alatt bárkinek adunk rendelés nélkül. Ha ennél többet vásárol, akkor félretesszük, hogy biztosan megkapja.

Ingyenes receptfüzetet, termesztési tájékoztatót is személyesen adunk vásárlóinknak!

Elérhetőségünk változatlan: nyirsegigazda@gmail.com

Édesburgonya receptjeinkből
Szilvazselés batátapite

Tészta: A tészta száraz összetevőit egy keverőtálban elkeverjük, majd a vajjal összemorzsoljuk. Ha egyenletesen morzsalékos lett, hozzáadjuk a tojásokat, majd lazán összegyúrjuk. Pihentetés után jól előmelegített sütőben, 20×20cm-es sütőkeretben 170 fokon 20 percig sütjük. Batátakrém: 2 evőkanál cukorból karamellt készítünk, majd az apróra kockázott, hámozott batátát ezen szakaszosan puhára pároljuk néhány korty víz hozzáadásával. Gyömbérrel, fahéjjal ízesítjük, végül botmixerrel homogén masszává turmixoljuk, és rákenjük a megsült tésztára. Az így összeállított süteményt még 20 percig sütjük 160 fokon. Szilvazselé: A megmosott és kimagozott szilvát a cukor társaságában, víz hozzáadása nélkül puhára főzzük, leturmixoljuk, majd a kevés hideg vízzel kikevert zselatinnal összekeverjük, és 2 percig forraljuk kis lángon, folyamatos kevergetés mellett. Mindig csináljunk próbát a zseléből, mert a szilvák nedvességtartalma nem ugyanolyan. Végül a zselét a tűzről levéve 5 percig pihentetjük, majd a megsült sütemény tetejére öntjük, és hagyjuk az egészet teljesen kihűlni. A legideálisabb, ha másnapig pihentetjük, így a tészta is bepuhul kissé. Tetszés szerint szeleteljük.

Gluténmentes édesburgonyás kuglóf

A süteményport egy keverőtálba öntjük, belekeverjük a 80 gramm porított eritritet (vagy cukrot). A vajat felolvasztjuk. Az olvasztott vajból egy keveset arra használunk fel, hogy a kuglófformát alaposan átkenjük belülről. A kivajazott formát ezt követően rizsliszttel körbeszórjuk. A sütőben héjastól megsütött édesburgonyát egy turmixkehelybe tesszük a tojásokkal és a tejjel együtt. Krémesre turmixoljuk. Az édesburgonyás pürét, egy lime kifacsart levét és az olvasztott vajat a szárazanyagokhoz adjuk, és alaposan elkeverjük. A masszát a formába öntjük, és 170 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percen át sütjük. TIPP: Végezzünk tűpróbát, mielőtt kivennénk a sütőből. Akkor jó, ha a tűre vagy a pálcikára már nem ragad a tészta. Még forrón borítsuk ki. Langyosan fogyaszszuk. 10-12 szelet lesz belőle. Forrás: ritakonyhaja.hu

Kurkumás-kókusztejes zöldségleves üvegtésztával

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szálasra vágjuk, az édesburgonyát felkockázzuk, a szárzellert felszeleteljük, a répát felkarikázzuk. A megtisztított fokhagymát és gyömbért apróra vágjuk. A zsiradékot egy wokban vagy fazékban felforrósítjuk, és az összes előkészített alapanyagot belerakjuk, 3-4 percig kevergetve pirítjuk, hozzáadjuk a kurkumát és az ötfűszerkeveréket, átforgatjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk. Forrás után lejjebb vesszük a tüzet, és lefedve 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kókusztejet és az üvegtésztát, de ezekkel már nem főzzük, hanem lefedve pihentetjük 5 percet, hogy a tészta kellően megpuhuljon. Azonnal tálalhatjuk, megszórhatjuk egy kis friss korianderrel, vagy megcsepegtethetjük egy kis citrommal, ízlés szerint. Forrás: cookta.hu

Glutén- és laktózmentes édesburgonyás zabkeksz

Az édesburgonyát meghámozunk és nagyobb szeletekre vágva feltesszük főni. Ha már kellően megpuhult, egy burgonyatörő segítségével pürét készítünk belőle. Az édesburgonya-püréből 3 púpos evőkanálnyit öszszekeverünk a gluténmentes zabpehelyliszttel, a cukorral, a sütőporral, a fahéjjal és egy csipet sóval. Eközben a laktózmentes margarint felolvasztjuk, és hozzáadjuk a többi összetevőhöz. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg homogén állagot nem kapunk. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és süteménykiszúróval tetszőleges formákat készítünk. Tepsibe rendezve, 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. A tésztához ízlés szerint adhatunk mazsolát, darált diót vagy apróra kockázott mogyoródarabokat. A keksz íze a mézeskalácséhoz hasonlít, és bátran fogyaszthatják a glutén- vagy laktózérzékenyek is.

Elkezdődött az idei édesburgonya ültetés - Spanyolországban!

Állandó termelőink tudják, hogy Európa legnagyobb édesburgonya palánta termelő gazdaságában, a Viveros Santana Plantas de Boniatos farmon állítják elő a mi dugványainkat is. Ott már elkezdődött a tavaszi ültetés. Senor Santana küldött néhány szezon kezdeti képet.

Szedésre készen várnak a hajtások
Kiszállításra váró raklapok. A mi árunk is ilyen rekeszekben érkezik hütőkamionban
Speciális, bakhátas ültetés. A termelők adottságaiknak megfelelő termesztési módon választanak