Nyírségi Édesburgonya Program

Receptek

Küldjön be Ön is egy receptet!

Aranykoronás batátaborzaska petrezselymes édesburgonyával

Hozzávalók:
4 szelet csirkemell
30 dkg batáta
2 db tojás
30 dkg liszt


bors
1 gerezd fokhagyma
tejföl

A körethez:
80 dkg batáta
vaj, petrezselyem
sütéshez olaj/zsiradék

Elkészítés:
A batátát megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, ízlés szerint sózzuk-borsozu,k majd pihentetjük. Pár perc múlva belekeverjük a tojásokat, az apróra zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a lisztet is. A csirkemellet klopfolás után ízlés szerint sózzuk, majd lisztbe és az elkészült masszába forgatjuk, és bő zsírban aranybarnára sütjük. Sütés után megkenjük tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. Köretnek petrzselymes batátát tálalunk. A megtisztított-kockázott batátát megfőzzük, ha megfőtt, leszűrjük és olvasztott vajon megforgatjuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.

Ezt a receptet köszönjük a solymári Aranykorona étteremnek!
Forrás: aranykoronavendeglo.hu

Beküldte: Aranykorona Étterem, Solymár

Gluténmentes édesburgonyás kuglóf

Hozzávalók:
1 csomag Hadarik Rita gluténmentes gyümölcskenyér lisztkeverék
100 g vaj

250 g sütőben sült édesburgonya
150 ml tej
2 db M-es tojás

80 g porított eritrit
1 db lime
+ rizsliszt a forma szórásához

Elkészítés:
A süteményport egy keverőtálba öntjük, belekeverjük a 80 gramm porított eritritet (vagy cukrot). A vajat felolvasztjuk. Az olvasztott vajból egy keveset arra használunk fel, hogy a kuglófformát alaposan átkenjük belülről. A kivajazott formát ezt
követően rizsliszttel körbeszórjuk.
A sütőben héjastól megsütött édesburgonyát egy turmixkehelybe tesszük a tojásokkal és a tejjel együtt. Krémesre turmixoljuk. Az édesburgonyás pürét, egy lime kifacsart levét és az olvasztott vajat a szárazanyagokhoz adjuk, és alaposan
elkeverjük. A masszát a formába öntjük, és 170 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percen át sütjük.
TIPP: Végezzünk tűpróbát, mielőtt kivennénk a sütőből. Akkor jó, ha a tűre vagy a pálcikára már nem ragad a tészta. Még forrón borítsuk ki. Langyosan fogyaszszuk. 10-12 szelet lesz belőle.

Forrás: ritakonyhaja.hu

Beküldte: Hadarik Rita

Szilvazselés batátapite

Hozzávalók:
10 adag:
Tészta:
200 g tápiókaliszt
25 g lila batátaliszt
90 g porcukor
1 mokkáskanál vaníliaőrlemény

1 mokkás kanál szódabikarbóna
150 g vaj
2 db tojás
Batátakrém:
1 db (400-500 g) édesburgonya

2 ek cukor
1 mokkás kanál gyömbér
1 mokkás kanál fahéj
Szilvazselé:
500 g szilva
100 g cukor
20 g zselatinpor

Elkészítés:
Tészta: A tészta száraz összetevőit egy keverőtálban elkeverjük, majd a vajjal összemorzsoljuk.
Ha egyenletesen morzsalékos lett, hozzáadjuk a tojásokat, majd lazán összegyúrjuk. Pihentetés után jól előmelegített sütőben, 20×20cm-es sütőkeretben 170 fokon 20 percig sütjük.

Batátakrém: 2 evőkanál cukorból karamellt készítünk, majd az apróra kockázott, hámozott batátát ezen szakaszosan puhára pároljuk néhány korty víz hozzáadásával. Gyömbérrel, fahéjjal ízesítjük, végül botmixerrel homogén masszává turmixoljuk, és rákenjük a megsült tésztára. Az így összeállított süteményt még 20 percig sütjük 160 fokon.

Szilvazselé: A megmosott és kimagozott szilvát a cukor társaságában, víz hozzáadása nélkül puhára főzzük, leturmixoljuk, majd a kevés hideg vízzel kikevert zselatinnal összekeverjük, és 2 percig forraljuk kis lángon, folyamatos kevergetés mellett. Mindig csináljunk próbát a zseléből, mert a szilvák nedvességtartalma nem ugyanolyan. Végül a zselét a tűzről levéve 5 percig pihentetjük, majd a megsült sütemény tetejére öntjük, és hagyjuk az egészet teljesen kihűlni. A legideálisabb, ha másnapig pihentetjük, így a tészta is bepuhul kissé. Tetszés szerint szeleteljük.


Beküldte: Aranykorona Étterem, Solymár

Gofri - narancssárga édesburgonyaliszttel

Hozzávalók:
3 tojás
450 ml tej
1 csomag vaníliás cukor
125 ml étolaj vagy olvasztott
margarin
17,5 dkg finomliszt
5 dkg édesburgonyaliszt
45 g kristálycukor
csipet só
2 tk sütőpor

Elkészítés:
3 tojásfehérjét egy csipet sóval és 1 tk kristálycukorral kemény habbá verjük, félretesszük. A 3 tojás sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral jól kikeverjük, kanalanként hozzáadjuk a sütőporral elkevert liszteket, féldecinként a tejet, majd lassan hozzácsorgatjuk az étolajat vagy az olvasztott margarint. Ebbe a masszába óvatosan, nagy mozdulatokkal, kanállal belekeverjük a tojásfehérjehabot.
Legalább 1 órára félretesszük pihenni (nem hűtőben). Gofrisütőben kisütjük.
(A legelső előtt kicsit kenjük be étolajjal vagy olvasztott margarinnal a sütőlapot.)

Beküldte: Hegedüsné Bárdos Judit

Édesburgonyás muffin

Hozzávalók:
110-150 g édesburgonya
90-100 g búzaliszt (helyettesíthető rizsliszttel)
1 tojás
2-3 kanál olívaolaj
késhegynyi sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
5 g vaj

1-2 evőkanál méz és fahéj a
fűszerezéshez
(Ínyenceknek görögszéna)

Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, gerezdekre vágjuk és vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük, pürévé törjük.
Hozzáadjuk a vajat, tojást, a langyított mézet, olívaolajat, és jól összekeverjük. Végül hozzászitáljuk a lisztet, sütőport és szódabikarbónát, és fűszerezzük egy kiskanál fahéjjal. A tetejét meghinthetjük kevés görögszénával, de adhatunk hozzá szerecsendiót vagy szegfűszeget is.
Ha a tésztát sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá kevés tejet, illetve ha az édesburgonya vizesebb, plusz lisztet adjunk hozzá. Így egy keverttészta-állagot érünk el. A muffinformát kicsit kivajazzuk, lisztezzük, hogy könnyebb legyen kivenni belőle. Előmelegített sütőben 180-200 °C-on sütjük. Tálaláskor fahéjas porcukorral hinthetjük meg.


Beküldte: Varga Nikolett

Sajtos rúd édesburgonyaliszttel

Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg vaj vagy margarin
15 dkg finomliszt
10 dkg édesburgonyaliszt
3 kávéskanál só
(A lényeg: mindhárom
alapanyagból ugyanannyi kell: 25 dkg
túró-vaj-liszt.)
Tetejére: 1 tojás felverve,
20 dkg sajt reszelve

Elkészítés:
Begyúrjuk, folpackba csomagoljuk és egy éjszakára hűtőben pihentetjük. Másnap lisztezett gyúródeszkán kb. fél centi vékonyra nyújtjuk. Megkenjük felvert tojással, bőségesen reszelünk rá sajtot. (Tehetünk rá köménymagot is.) Rudacskákra vágjuk, tepsibe, sütőpapírra tesszük, és zsemleszínűre sütjük.


Beküldte: Hegedüsné Bárdos Judit

Marshmallow találkozása az édesburgonyával

Hozzávalók:
4 nagy édesburgonya
100 g vaj szeletelve
8 ek barna cukor
4 teáskanál őrölt fahéj
1/2 csésze apróra vágott pekándió
2 csésze mini marshmallow (mályvacukor)

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Csomagoljuk az édesburgonyát fóliába, és tegyük egy sütőlapra. Süssük 1 órán át, amíg megpuhul. Vegyük ki az édesburgonyát a sütőből, de ne kapcsoljuk ki a sütőt. Vegyük ki az édesburgonyát a fóliából és tegyük vissza a sütőlapra. Vágjuk be a burgonya közepét, és nyomjuk meg az oldalakat, hogy egy nyílás keletkezzen.
Minden burgonyát töltsünk meg szeletelt vajjal, szórjuk meg barna cukorral, fahéjjal, pekándióval, és mályvacukrokkal szórjuk meg a tetejét (ebben a sorrendben). Tegyük vissza a sütőbe 5 percig, vagy amíg a mályvacukor enyhén megpirul.
Melegen tálaljuk!

Forrás: Barefoot Princess by Anikó Hajdú (USA)

Beküldte: Barefoot Princess by Anikó Hajdú (USA)

Vörös áfonyás kecskesajtos édesburgonyás falatkák

Hozzávalók:
10-12 adaghoz:
3-4 édesburgonya
2 ek vaj
só, bors
120 g kecskesajt (túró)
1/2 csésze vörös áfonya salsa
vörös áfonya salsa:
350 g vörös áfonya
200 g barna cukor
250 ml víz vagy narancslé
2 ek apróra vágott jalapeno paprika
2 ek friss korianderzöld
1/4 tk örölt római kömény
1 szál újhagyma felkarikázva
1 tk lime leve
Minden hozzávalót összekeverünk egy serpenyőben, majd kb. 10 perc alatt készre főzzük.

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180°C fokra. Az édesburgonyát meghámozzuk, ujjnyi vastag karikákra szeleteljük. Az édesburgonya-szeleteket egy nagy üvegtálba tesszük, a vajat megolvasztjuk, majd a burgonyaszeletekre öntjük. Jól átforgatjuk, hogy a vaj mindenhol érje.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az édesburgonya-szeleteket, majd 40 percig sütjük, 20 perc után megfordítjuk őket. 40 perc elteltével a burgonyaszeletek kellően puhára sülnek. Tányérra szedjük, mindegyik szelet édesburgonyára egy teáskanál vörös áfonya salsát teszünk, majd megszórjuk kecskesajtdarabkákkal.

Forrás: Barefoot Princess by Anikó Hajdú (USA)

Beküldte: Barefoot Princess by Anikó Hajdú (USA)

Édesburgonyás, almás kuglóf

Hozzávalók:
8 szelethez:

130 g teljes kiőrlésű
tönkölyliszt
50 g lágy szemű zabpehely
csipet só
45 g nádcukor

1 csomag bio sütőpor
késhegynyi vaníliaőrlemény
15 g keményítő
200 g sült édesburgonya
125 g (1 db) alma reszelve

70 g mascarpone
35 g dióolaj
+ vaj és liszt a forma kikenéséhez

Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a száraz elemeket (liszt, zabpehely, só, cukor, sütőpor, keményítő, vanília).
Az almát finomra reszeljük, a megsütött édesburgonyát pürésítjük.
Összekeverjük az édesburgonyapürét, a reszelt almát, az olajat, a mascarponét. Majd a nedves anyagokat hozzákeverjük a száraz alapanyagokhoz.
Egy közepes méretű kuglófformát kivajazunk, vékonyan körbehintjük liszttel. Beletöltjük a masszát. 165-170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 40 perc).
TIPP: A tetejére 45 g olvasztott étcsokoládét csorgathatunk, és megszórhatjuk kevés aprított pisztáciával.

Forrás: ritakonyhaja.hu

Beküldte: Hadarik Rita

Glutén- és laktózmentes édesburgonyás zabkeksz

Hozzávalók:
2-3 közepes méretű édesburgonya (kb. 80–100 dkg)
60 g cukor

250 g gluténmentes
zabpehelyliszt
2 teáskanál sütőpor

1 csapott evőkanál fahéj
1 csipet só
50 g laktózmentes margarin

Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozunk és nagyobb szeletekre vágva feltesszük főni. Ha már kellően megpuhult, egy burgonyatörő segítségével pürét készítünk belőle.
Az édesburgonya-püréből 3 púpos evőkanálnyit öszszekeverünk a gluténmentes zabpehelyliszttel, a cukorral, a sütőporral, a fahéjjal és egy csipet sóval. Eközben a laktózmentes margarint felolvasztjuk, és hozzáadjuk a többi összetevőhöz. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg homogén állagot nem kapunk.
Ezután kinyújtjuk a tésztát, és süteménykiszúróval tetszőleges formákat készítünk. Tepsibe rendezve, 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
A tésztához ízlés szerint adhatunk mazsolát, darált diót vagy apróra kockázott mogyoródarabokat. A keksz íze a mézeskalácséhoz hasonlít, és bátran fogyaszthatják a glutén- vagy laktózérzékenyek is.


Beküldte: Szarka Renáta

Édesburgonya-quinoa lepénykék

Hozzávalók:
500 g édesburgonya lereszelve
42 g quinoa-liszt
4-5 szál apróra vágott újhagyma
1 nagy tojás könnyedén felverve
só és bors ízlés szerint
kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze az édesburgonyát, lisztet, hagymát, tojást, sót és borsot. Tegyünk egy serpenyőbe 2-3 evőkanál kókuszolajat, mikor az olaj forró, formázzunk kis lepényeket az édesburgonya-keverékből. Süssük addig, amíg aranybarna lesz, kb. 2-3 percig, majd fordítsuk meg, és további 2 percig süssük a másik oldalát is. Helyezzük át a lepényeket egy hűtőrácsra.
Tálaljuk langyosan, adjunk hozzá Sriracha majonézt (majonéz és kis Sriracha).

Forrás: Barefoot Princess by Anikó Hajdú (USA)

Beküldte: Barefoot Princess by Anikó Hajdú (USA)

Édes burgonyás pulykahúsgolyók

Hozzávalók:
1/2 kg darált pulykahús
400 g megfőtt és áttört
édesburgonya
1 hagyma apróra vágva
vagy 4-5 szál újhagyma
felkarikázva
1 tojás
3 gerezd préselt fokhagyma
1/2 csésze apróra vágott
petrezselyem

1/2 csésze zsemlemorzsa
(én Pankót használtam, de a sima zsemlemorzsa ugyanúgy jó)
2 evőkanál juharszirup
1 evőkanál Tobosco szósz
só és bors ízlés szerint
olaj sütéshez


Elkészítés:
Minden hozzávalót óvatosan összekeverünk, kis golyókat formálunk. Forró (nem bő) olajban minden oldalát megsütjük. Forrón tálaljuk.

Beküldte: Péter

Spenótos édesburgonya röszti tükörtojással

Hozzávalók:
2 főre:
A rösztihez:
250 g tisztított édesburgonya
40 g apró szemű zabpehely
csipet só
1 tk csiliszósz
2-3 ek olívaolaj
A spenóthoz:
1 ek vaj
150 g friss spenót
csipet só
1 gerezd fokhagyma
+ 2 db tojás

Elkészítés:
Az édesburgonyát finomra reszeljük. A levét nem nyomkodjuk ki! Sózzuk, hozzáadjuk a csiliszószt, valamint a lágy zabpelyhet is. Hagyjuk 15 percet állni, hogy
a zabpehely magába szívja a batáta nedvességét. Egy serpenyőben hevítsünk fel
másfél evőkanál olívaolajat. Az édesburgonyás masszát osszuk 6 részre, és a serpenyő méretétől függően kettesével-hármasával süssük minden oldalukat aranybarnára. Ha elkészült, szedjük őket egy itatóspapírra.
TIPP: Először csak közepes hőfokon süssük a rösztiket, hogy az édesburgonya megpuhuljon belülről is. Majd kicsit emeljünk a hőfokon, úgy süssük pirosra minden oldalukat. A spenótot mossuk meg, távolítsuk el a száras részeit. Ha bébispenótunk van, azt elég megmosni. Hevítsük fel a vajat egy serpenyőben, reszeljük rá a fokhagymát, és maximum 20-30 másodpercig dinszteljük. Majd adjuk hozzá apránként a spenótot, közben enyhén sózzuk. Süssük ki a tükörtojásokat is.
Tálaláskor fejenként 3 rösztit, a fele spenótot, és egy tükörtojást kínálunk.

Forrás: ritakonyhaja.hu

Beküldte: Hadarik Rita

Kétszer sült csirke fajitas édesburgonya-csónakban

Hozzávalók:
6 adaghoz:
3 közepes méretű édesburgonya, jól
megmosva
olívaolaj
1 vöröshagyma vékonyra szeletelve
250 g sült csirkemell vékonyra
szeletelve
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kisebb darab piros húsú kaliforniai
paprika szeletelve
1 kisebb darab narancssárga húsú
kaliforniai paprika szeletelve
1 kisebb darab zöld húsú kaliforniai
paprika szeletelve
4 ek konzerv fekete bab leöblítve
1/2 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál édes (vagy füstölt)
paprika
1 csésze aprított mexikói sajt (vagy
cheddar vagy mozzarella)
1 lime leve
2-3 ek korianderzöld
Tálaláshoz:
extra lime-gerezdek
1 felkockázott avokádó
salsa

Elkészítés:
Gyors módszer a batátához:
Csomagold az édesburgonyát egy papírtörülközőbe. Mikrohullámú sütő legmagasabb teljesítményén süsd 10 percig. Óvatosan vedd le róla a papírt, mert forró gőz távozik alóla. Szurkáld meg az egészet egy villával, majd újra tedd a mikrohullámú sütőbe papír nélkül további 14-15 percig, amíg megpuhul (ha a közepe még mindig kicsit kemény, ne aggódj, mert később meg fog sülni a sütőben).

Lassú módszer a batátához:

Előmelegítjük a sütőt 220°C- ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal. Egy órán keresztül sütjük a sütőben, vagy amíg puha (40 perc után ellenőrizzük villával, és szükség esetén tovább sütjük).
Míg az édesburgonya sül, öntsünk kis mennyiségű olajat a serpenyőbe, adjuk hozzá a hagymát, közepes lángon fonnyasszuk meg (kb. 1-2 perc), adjuk hozzá a csirkét, a fokhagymát és a paprikákat. Süssük, amíg a fokhagyma illatozik (5-10 perc). Adjuk hozzá a fűszereket, és süssük még kb. 5 percig. Keverjük hozzá a babot, kapcsoljuk le alatta a hőt, és tegyük félre.
Vegyük ki az édesburgonyát a sütőből, hagyjuk hűlni körülbelül 5-10 percig, amíg kissé langyosra hűlnek, és óvatosan vágjuk ketté őket. Kaparjuk ki belsejét úgy, hogy hagyjunk benne kb. 1 cm „falat”. Szeleteljük kis kockákra a kiszedett belsejét és tegyük egy közepes méretű tálba. Adjuk hozzá a csirke fajita keveréket a tálban lévő édesburgonyához, keverjük össze óvatosan az egészet. Locsoljuk meg a lime levével.
Rendezzük el az édesburgonya-csónakokat egy sütőlapon vagy tálban, és töltsük meg őket a fajita-édesburgonya keverékkel. Szórjuk meg a reszelt sajttal és a korianderzölddel. Tegyük vissza a sütőbe 15-20 percig, amíg a sajt buborékol a
tetején, és kezd pirulni.
Tálaljuk a maradék korianderzölddel, lime-gerezdekkel, avokádódarabokkal és salsával.

Forrás: Barefoot Princess by Anikó Hajdú (USA)

Beküldte: Barefoot Princess by Anikó Hajdú (USA)

Édesburgonyás vagdalt

Hozzávalók:
8-10 szelethez:
400 g darált marhalapocka
300 g darált sertéscomb
150 g reszelt édesburgonya
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 mk só
tört bors
1 L-es tojás
1 tk garam masala fűszerkeverék
200 g szeletelt bacon

Elkészítés:
A darált húsokat, a fűszereket és a tojást alaposan összedolgozzuk. 4-5 órára hagyjuk hűtőben állni a masszát, hogy a húsokat átjárják a fűszerek ízei.
Sütés előtt vegyük ki a masszát, hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni, majd keverjük hozzá a lereszelt édesburgonyát is. A baconszeletekkel béleljünk ki egy kisebb méretű kenyérsütő formát. Halmozzuk a tölteléket a baconágyra, majd a lelógó szalonnadarabokat hajtsuk a töltelék tetejére. 180 fokos, légkeveréses, előmelegített sütőben süssük kb. 40 percen át.
Hagyjuk a formában kihűlni. Hidegen és melegen is fogyasztható.

Forrás: ritakonyhaja.hu

Beküldte: Hadarik Rita

Édesburgonyás pásztorpite

Hozzávalók:
2-3 főre:
A püréhez:
700 g tisztított, héjában
megsütött édesburgonya
50 g tejföl
50 g vaj
2 db egész M-es tojás


frissen tört bors
A húshoz:
2 ek extra szűz olívaolaj
100 g finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma


bors
½ mk őrölt római kömény
½ mk őrölt füstölt paprika
200 g nyers cékla finomra
reszelve
400 g darált marhahús

Elkészítés:
Az édesburgonyát mossuk meg, majd héjastól, egészben süssük meg 180 fokos, előmelegített sütőben. Kb. 35-40 perc
alatt megsül, mérettől függően. Tűpróbával tudjuk ellenőrizni, mikor puha már. Egy serpenyőben dinszteljük meg a
hagymát az olajon, majd amikor már üveges, adjuk hozzá a finomra reszelt nyers céklát és a zúzott fokhagymát is.
Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a többi fűszerrel is.
Kb. 10 perc dinsztelés után adjuk hozzá a darált húst, és addig pároljuk, amíg kifehéredik. Ezután egy kicsit pirítsunk is rajta, de közben folyamatosan kevergessük.
A püréhez a megsült édesburgonyát mérjük ki, pépesítsük, majd keverjük bele a vajat, a tejfölt. Fűszerezzük és habosítsuk. A tojásokat akkor adjuk a püréhez, amikor már kihűlt. Tegyük a húst egy kisebb tepsi vagy jénai aljába, és erre kenjük rá a pürét. Egy villával formázzunk hullámokat a püré tetejére.
180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 25-30 percig süssük, vagy amíg a püré teteje kissé megpirul.

Forrás: ritakonyhaja.hu

Beküldte: Hadarik Rita

Édesburgonya-püré csilis brokkolival

Hozzávalók:
2 főre:
40 dkg édesburgonya
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj


tört színes bors
50 ml tejszín

30 dkg brokkoli
friss piros csili
olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:
A brokkolit szedjük rózsáira, és párolóbetétes edényben pároljuk roppanósra.
Az édesburgonyát hámozzuk meg, vágjuk kis kockákra, tegyük egy sütőzacskóba a szeletelt hagymával együtt, majd sózzuk és borsozzuk.
Tegyük 200 fokos sütőbe, és 25 perc alatt pároljuk, süssük puhára. Ha elkészült, tegyük egy edénybe, és a tejszínnel együtt pürésítsük le például egy botmixerrel. A lecsepegtetett, roppanós brokkolit pirítsuk 1-2 percen át forró olívaolajos serpenyőben a finomra aprított csilivel együtt. Szedjük a pürét a tányér közepére, a brokkolit halmozzuk a tetejére.
Az ételt locsoljuk meg olívaolajjal, és tört színes borssal ízesítsük még.

Forrás: ritakonyhaja.hu

Beküldte: Hadarik Rita

Édesburgonyás thai ihletésű curry

Hozzávalók:
2 főre:
25 g red currypaszta (fél
zacskó)
1 ek kókuszolaj
5 cm thai citromfűdarab
350 ml kókusztej
200 ml zöldségalaplé vagy
víz
225 g tisztított édesburgonya
2 cső zsenge kukorica
vaj
friss korianderlevél
friss bazsalikomlevél
½ lime leve
(só igény szerint)

Elkészítés:
Az édesburgonyát kis kockákra vágjuk. A kukoricát egy grillserpenyőben (esetleg kevés vajon) vagy grillrácson megpirítjuk. Ha megsült, levágjuk a csövekről a szemeket.
Egy lábasba tesszük a red (vörös) currypasztát, az olajat és a citromfüvet, amit egy kés tompa élével megzúzunk kissé, hogy jobban kijöjjenek az aromái.
1-2 percen át hevítjük, majd hozzáadjuk a kókusztejet, a másik folyadékkal együtt.
Felforraljuk, majd beletesszük a zöldségeket. Közepes lángra visszavesszük a tüzet, és addig főzzük, amíg az édesburgonya-kockák megpuhulnak.
Ha készen van, belefacsarjuk a lime levét. Ha kell, egy kis sót adhatunk még hozzá, de a currypaszta már eleve sós. Friss bazsalikommal és korianderlevéllel tálaljuk.

Forrás: ritakonyhaja.hu

Beküldte: Hadarik Rita

Rakott édesburgonya görögösen

Hozzávalók:
500 g darált hús
4-5 nagyobb édesburgonya
1 nagy fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma
1 pohár görög joghurt
100 g mozzarella

majoránna
bazsalikom
só, bors

Elkészítés:
A darált húst az apróra vágott hagymával szaftosra dinszteljük, sóval-borssal ízesítjük, majd az édesburgonyával egy hőálló tálba rétegezzük, a rétegek közé pedig a fokhagymával, majoránnával, bazsalikommal kevert görög joghurtot önjük.
A tetejére vékonyan szeletelt mozzarella kerül.
200 fokon kb. 1 óra alatt készre sütjük.

Forrás: https://www.facebook.com/fittimi.hu/

Beküldte: Bognár Tímea

Lasagne - lila és sárga édesburgonya-réteggel

Hozzávalók:
50 dkg narancssárga édesburgonya
50 dkg lila édesburgonya
lasagnelapok
spenót

Hozzávalók a besamelhez
(szokásosnál hígabb)
kb. 1,5 l tej
5 g fokhagyma átnyomva
100g vaj

só (inkább kicsit legyen sós, mert
a többi hozzávaló sótlan)
szerecsendió
kb. 30 dkg Gouda sajt
kb. 4 ek liszt

Elkészítés:
Az édesburgonyákat (lilát és sárgát) meghámozva, natúr megsütöttem (lehet egy tepsiben sütni, de ha felkockázva, most ne keverjük össze). A spenótot kicsi olvasztott vajon néhány percig átforgattam egy serpenyőben. A spenótot pürésítettem, majd kevertem hozzá a besamel mártásból. Az édesburgonyákat is aprítógépben pürésítettem (természetesen külön-külön), majd azokat is besamel mártással kevertem el. Híg legyen, hogy a tésztának legyen mit felszívnia!
Rétegezés a tepsiben (alulról felfelé): – sima besamel – lasagne lapok – a lila édesburgonyás besamel – lasagnelapok – a spenótos besamel – lasagnelapok – a sárga édesburgonyás besamel – lasagnelapok – sima besamel – Gouda sajt reszelve
180 fokon, lefedve, 50 perc alatt megsütöm, majd fedő nélkül néhány percig pirítom a tetejét.

Beküldte: Asztalos Györgyi

Háromhagymás fóliás tepsis hal édesburgonya-pürével

Hozzávalók:
4 szelet pangasius halfilé
1 szál póréhagyma
1 fej vöröshagyma
1 csokor újhagyma


bors
2 evőkanál olvasztott vaj
A püréhez:
4 db közepes édesburgonya


1 dl tejszín vagy tej
2 evőkanál vaj
1 evőkanál szárított kakukkfű

Elkészítés:
A hagymákat karikára vágjuk, majd 4 alufólia közepére halmozzuk. A halakat megsózzuk, borsozzuk, majd mindegyiket ráhelyezzük egy hagymakupac közepére. A tetejükre is szórunk kis hagymát, majd meglocsoljuk az olvasztott vajjal.
Becsomagoljuk, és 180 fokos, előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Közben az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük.
Mikor megpuhult, leszűrjük, szétnyomjuk, és kis tejjel vagy tejszínnel, vajjal ízesítjük, megsózzuk, kakukkfűvel fűszerezzük.
A halfiléket a fóliából kibontva a kakukkfüves édesburgonya-pürével tálaljuk.

Forrás: cookta.hu

Beküldte: cookta.hu

Sült gyökérzöldségek fetával

Hozzávalók:
4-5 szem krumpli
1 nagyobb édesburgonya
1 közepes cékla
3 szál újhagyma

1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 csapott teáskanál őrölt
római kömény

10 dkg feta sajt

bors

Elkészítés:
A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk, az újhagymát megtisztítjuk, a krumplikat, ha vékony a héjuk, akkor csak alaposan megmossuk, de ízlés szerint meg is hámozhatjuk. Az összes zöldséget feldaraboljuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük a római köménnyel, meglocsoljuk a balzsamecettel és az olívaolajjal, és alaposan összeforgatjuk, hogy mindenből mindenhova jusson.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20 percig sütjük, majd rámorzsoljuk a fetát, és még 10 percre visszadugjuk a sütőbe. Azon melegében tálaljuk, köretnek is ideális, tejföllel meglocsolva akár húsmentes önálló fogásnak is remek.

Forrás: cookta.hu

Beküldte: cookta.hu

Sajtos zöldségfasírt édesburgonyából

Hozzávalók:
50 dkg édesburgonya
10 dkg reszelt sajt
1 evőkanál chiamag
3 evőkanál gluténmentes zabpehely
1 evőkanál aprított friss
kakukkfű vagy
1 teáskanál szárított
1 evőkanál olívaolaj
só, bors

Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, leöblítjük, majd felkockázzuk, sós, forró vízbe dobjuk, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Szűrőbe öntjük, hagyjuk lecsöpögni és kicsit hűlni.
A leszűrt édesburgonyát krumplinyomóval áttörjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a chiamagot, a késes aprítóban kicsit áttört zabpelyhet és az olajat, valamint sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük, kézzel összemancsoljuk.
Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, és a zöldséges masszából diónyi gombócokat formázunk, a tepsire rakosgatjuk.
180 fokos sütőbe toljuk és 15 perc alatt megsütjük. Fűszeres mártogatóssal előételnek és vendégvárónak is remek, de salátával nagyon finom vega vacsora lehet.

Forrás: cookta.hu

Beküldte: cookta.hu

Csirkés saláta édesburgonyás puffanccsal

Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
1 evőkanál mustár
1/2 citrom
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
4 nagy marék salátakeverék

1 nagy marék koktélparadicsom
1 kis pohár (175 g) joghurt
1 evőkanál csiliszósz
Az édesburgonyás
puffancshoz:
60 dkg édesburgonya

1 kis fej hagyma
2 tojás
1 kávéskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt gyömbér
kevés zsemlemorzsa vagy
őrölt zabpehely
olaj a sütéshez

Elkészítés:
A csirkemelleket lapjában félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 1 evőkanál mustár és 1/2 citrom levének keverékével bekenjük, félretesszük.
A puffancsokhoz az édesburgonyát és a hagymát meghámozzuk, mindkettőt lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk. A tojásokat
egy keverőtálba felütjük, villával felverjük, hozzáadjuk a sütőport, a batátát, a hagymát és a gyömbért, sózzuk, borsozzuk,
és annyi zsemlemorzsát vagy őrölt zabpelyhet adunk hozzá, hogy sűrű maszszát kapjunk. Egy serpenyőben ujjnyi olajat forrósítunk, majd az édesburgonyás masszából 2 evőkanálnyi halmokat rakunk, és közepes lángon 4-5 percig sütjük,
majd lapáttal megfordítva a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Ha kész, lapáttal kiemelve hagyjuk lecsöpögni, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Közben egy másik serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és a bepácolt csirkemelleket oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, az öntethez a joghurtot a csiliszósszal összekeverjük, a koktélparadicsomokat félbevágjuk.
A salátakeveréket tányérokra elosztjuk, rászórjuk a paradicsomot, mellé tesszük a puffancsokat és a csirkemellet, és a joghurtos öntettel meglocsolva tálaljuk.
Forrás: cookta.hu

Beküldte: cookta.hu

Teriyaki csirke pürévariációkkal

Hozzávalók:
2 főre:
A csirkéhez:
35 dkg csirkemellfilé

A páchoz:
1 ek méz
1 ek világos szójaszósz
1 ek balzsamecet
1 mk reszelt friss gyömbér

csipet csilipor
1 gerezd reszelt fokhagyma
szezámmag
olaj (pl. kókuszolaj) a sütéshez
A zellerpüréhez:
5 szál angolzeller szára


2 ek burgonyapehely
1-2 ek tejszín
Az édesburgonyához:
40 dkg édesburgonya
1 ek olaj
1 kis fej vöröshagyma

tört színes bors

Elkészítés:
A csirkemellet vágjuk szeletekre. A pác hozzávalóit keverjük össze, majd helyezzük bele a csirkeszeleteket. Pácoljuk 30-60 percen át. Az édesburgonyához a finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg olajon, majd adjuk hozzá a kockázott, tisztított édesburgonyát. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá fél dl vizet, és fedő alatt 10-13 perc alatt pároljuk puhára. Ha megfőtt,
turmixoljuk krémes állagúra. A zellerszárakat vágjuk kisebb darabokra, és kevés vízzel pároljuk puhára egy
gyorsforralóban. Ha már puhák, tejszínnel és a burgonyapehellyel pürésítsük le ezt is. Sóval ízesítsük.
A pácolt csirkemelleket sütés előtt forgassuk meg szezámmagban, végül forró zsiradékon süssük minden oldalukat karamelles színűre.
Forrás: ritakonyhaja.hu

Beküldte: Hadarik Rita

Sütőben sült édesburgonya-hasábok

Hozzávalók:
1 adag hasáb
édesburgonyához:
450 g édesburgonya

tört bors
olívaolaj

Elkészítés:
Az édesburgonyákat meghámozzuk, kettévágjuk, majd kb. 5-6 mm vastag szeletekre, ezt követően pedig hasábokra vágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, sózzuk, borsozzuk, vékonyan lefújjuk olajjal (olajszprével).
180 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Időnként keverjük át. Köretként fogyasztható húsos és zöldséges raguk, pörköltek mellé is.
Forrás: ritakonyhaja.hu

Beküldte: Hadarik Rita

Rántott halrudak édesburgonyával, mangó majonézzel

Hozzávalók:
2 adaghoz:

A halhoz:
360 g tőkehalfilé (friss)

40 g csicseriborsóliszt
3-4 tekerés színes bors
olaj vagy kókuszzsír a sütéshez

A majonézhez:
100 g majonéz

3-4 tekerés színes bors
1 ek almaecet
60 g puha, tisztított mangó
1 szál újhagyma
5-6 db fekete, magozott olajbogyó
csili
15 g lilahagyma
+ 2 db kisebb édesburgonya

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és egészben, héjastól megsütjük az édesburgonyákat. Tálaláskor hosszában kettévágjuk őket. Sózzuk, frissen tört borssal fűszerezzük.
A halat 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk, felitatjuk róluk a nedvességet, sózzuk.
A csicseriborsólisztet összekeverjük a borssal, és beleforgatjuk a halrudakat.
Forró, bő zsiradékban kisütjük őket. Majd kivesszük, leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. A majonézhez az érett mangót és a lilahagymát finomra aprítjuk. Az újhagymát és az olajbogyókat vékony karikára vágjuk. A csilit apróra kockázzuk.
A majonézt kikeverjük a sóval, ecettel, borssal, majd belekeverjük az aprított zöldségeket.
Forrás: ritakonyhaja.hu

Beküldte: Hadarik Rita

Mediterrán tepsis édesburgonya

Hozzávalók:
2 főre:
60 dkg édesburgonya
1-2 db főzőhagyma
6-8 gerezd fokhagyma

tört színes bors
1-2 ek olívaolaj
1 marék fekete olajbogyó
friss kakukkfű
6-8 dkg feta sajt

Elkészítés:
Az édesburgonyákat tisztítsuk meg, vágjuk közepes kockákra. A hagymákat szintén tisztítsuk meg, szeleteljük fel.
Tegyük a zöldségeket egy tepsibe, fűszerezzük, és locsoljuk meg kevés olívaolajjal.
Keverjük át, adjuk hozzá a fekete olajbogyókat is. Fedjük le fóliával, és 20 percig pároljuk 180 fokos sütőben. Majd ezt követően fólia nélkül süssük további 20 percen át. Amikor elkészült, morzsoljunk rá feta sajtot, és friss kakukkfűvel fűszerezzük.
Forrás: ritakonyhaja.hu

Beküldte: Hadarik Rita

Húsimádó édesburgonya-hajó

Hozzávalók:
2 főre:
2 nagy szem édesburgonya (kb. 600 g)
50 g vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 ek olívaolaj
2 db olajos szardellafilé
120 g darált sertéslapocka

1 tk csiliszósz
50 g fetasajt
50 g lágy zabpehely

Elkészítés:
Az édesburgonyákat mossuk meg héjastól, majd 200 fokos sütőben süssük teljesen puhára kb. 40 perc alatt. A finomra aprított hagymát, a zúzott fokhagymát dinszteljük meg az olajon a szardellafilékkel együtt.
Szedjük a hagymára a darált húst, és pirítsuk le. Közben sózzuk.
Ha a burgonya kisült, hűtsük langyosra, majd egy éles, hosszú pengéjű késsel
vágjuk ketté hosszában. Ha teljesen átsült a burgonya, a belseje egyben elválik a héjától, és kanállal könnyen kiszedhető. Vigyázzunk azonban arra, hogy a csücskeinél rendesen elválasszuk a héjtól, mert ott könnyen szakadhat. Az átsült burgonyát törjük át villával, keverjük össze a hússal, a csiliszósszal, a kockára vágott feta sajttal, a zabpehellyel, majd töltsük vissza a csónakokba. Süssük tovább 10 percen át 200 fokos sütőben.
Forrás: ritakonyhaja.hu

Beküldte: Hadarik Rita

Garnélarákos pappardelle Santana módra

Hozzávalók:
olívaolaj
2 fej fokhagyma
50 dkg garnélarák (tisztítva)
cseréljük bátran csirkemellre
60 dkg édesburgonya
30 dkg pappardelle tészta
bazsalikom, rozmaring,
majoránna, só, bors
30 dkg kápia paprika

Elkészítés:
Olívaolajon megpirítom a fokhagymaszeleteket, majd beleteszem a kockára vágott kápia paprikákat, majd 3 perccel később a garnélákat is hozzáadom. Bazsalikommal, rozmaringgal, őrölt borssal, sóval, majoránnával fűszerezem. Amikor a paprika majdnem kész, beleteszem az édesburgonya-kockákat. Addig párolom, amíg az édesburgonya meg nem puhul (néhány perc), de nem kell szétfőzni. Közben sós vízben kifőzöm a pappardelle tésztát. Ha kész a „ragum” (nagy kép), beleforgatom a kifőzött tésztát, még 1-2 percig rotyogtatom. Frissen őrölt borssal megszórom.

Beküldte: Hegedüsné Bárdos Judit

Édesburgonya-kémleves

Hozzávalók:
1 ek olívaolaj
2 kisebb fej apróra vágott
hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek reszelt gyömbér
2 ek curry
4 csésze (+1 szükség szerint)
zöldség alaplé
2 ek mogyoróvaj
4 szál sárgarépa felkockázva
3 db meghámozott és felkockázott édesburgonya
só, bors
Cayenne-bors ízlés szerint
Tálaláshoz a tetejére:
apróra vágott korianderzöld
friss lime leve
pirított mogyoró/mandula

Elkészítés:
Egy nagyobb fazékban felmelegítjük az olívaolajat, rádobjuk a felkockázott hagymát, az összezúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, és 5-7 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a curryt és a mogyoróvajat, majd kevés alaplével elkeverjük. Hozzáadjuk a sárgarépát, édesburgonyát, sózzuk, és hozzáöntjük az egész alaplevet. Felforraljuk, majd csökkentjük a hőt alatta, és 20-25 perc alatt lefedve készre főzzük. Ezután botmixerrel vagy mixerrel összeturmixoljuk. Ízlés szerint fűszerezzük még. Tálalásnál apróra vágott korianderzölddel, lime levével és pirított, aprított mogyoróval/mandulával díszítjük.
2-3 hónapig lefagyasztható a megmaradt leves.
Forrás: Barefoot Princess by Anikó Hajdú (USA)

Beküldte: Barefoot Princess by Anikó Hajdú (USA)

Kurkumás-kókusztejes zöldségleves üvegtésztával

Hozzávalók:
1 fej hagyma
1 közepes édesburgonya
4 szál angolzeller vagy
szárzeller
2 szál sárgarépa
diónyi friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1 púpos teáskanál kurkuma
1 kávéskanál kínai ötfűszerkeverék
7 dkg üvegtészta
2 dl kókusztejszín
1 evőkanál olaj vagy kókuszzsír
só, bors

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szálasra vágjuk, az édesburgonyát felkockázzuk, a szárzellert felszeleteljük, a répát felkarikázzuk. A megtisztított fokhagymát és gyömbért apróra vágjuk. A zsiradékot egy wokban vagy fazékban felforrósítjuk, és az összes előkészített alapanyagot belerakjuk, 3-4 percig kevergetve pirítjuk, hozzáadjuk a kurkumát és az ötfűszerkeveréket, átforgatjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk. Forrás után lejjebb vesszük a tüzet, és lefedve 10 percig főzzük.
Ekkor hozzáadjuk a kókusztejet és az üvegtésztát, de ezekkel már nem főzzük, hanem lefedve pihentetjük 5 percet, hogy a tészta kellően megpuhuljon. Azonnal tálalhatjuk, megszórhatjuk egy kis friss korianderrel, vagy megcsepegtethetjük egy kis citrommal, ízlés szerint.
Forrás: cookta.hu

Beküldte: cookta.hu

Édesburgonya-krémleves

Hozzávalók:
80–100 dkg édesburgonya
húsleves alaplé vagy húsleveskocka
3–5 dkg vaj
só, őrölt bors, őrölt majoránna, őrölt köménymag
friss bazsalikomlevelek (elhagyható)

Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. Egy fazékban feltesszük főni
annyi húsleves alaplében, hogy ellepje. Teszünk bele sót, őrölt köménymagot,
őrölt majoránnát, bazsalikomleveleket, ha van otthon. (Aki ragaszkodik a húsleveskockához, az készítse azzal, az alaplé helyett. Természetesen a húsleves alaplé
egészségesebb.)
Ha megpuhult, levesszük a tűzről és kicsit hagyjuk hűlni. Botmixerrel összeturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk a vajat, hogy még finomabb és selymesebb legyen. Ha egy kicsit összerottyant, készen is van. Tálaláskor meghintjük frissen őrölt borssal. Finom, krémes, sűrű, tartalmas leves lesz.
Gazdag tárháza van annak, hogy mivel tálalhatjuk. Íme néhány példa:
a) tepsiben, kevés olívaolajjal meglocsolva, pirítok rá kenyérkockákat
b) serpenyőben, zsíradék nélkül, pirítok rá mandulaszeletkéket
c) serpenyőben, zsíradék nélkül, pirítok rá tökmagot
d) szórok rá egy kevés reszelt sajtot vagy morzsolok rá márványsajtot
e) kolbászkarikákat megpirítok serpenyőben (kolbász chipset csinálok)
f) ízlésesen csorgatok rá pár csepp tökmagolajat

Beküldte: Hegedüsné Bárdos Judit

Édesburgonya-pirítós

Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, majd 6-8 mm vastagra felkarikázzuk. Beletesszük a kenyérpirítóba, magas
fokozatra. Kétszer vagy háromszor (látjuk, hogyan sül) újraindítjuk. Ha kész, tányérra tesszük. Lehet enni olívaolajjal, vajjal, hidegen sajtolt napraforgóolajjal, sóval, borssal. Csemegézhetjük úgy is, hogy zúzott fokhagymát + sót
+ borsot teszünk tejfölbe, és ebbe mártogatjuk bele a megsült édesburgonyaszeleteket. Egészséges, tápláló reggeli.

Beküldte: Hegedüsné Bárdos Judit

Tojásrántotta édesburgonyával gazdagítva

Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Egészen kicsikre, hogy 2-3 perc
párolás alatt megpuhuljanak, megpiruljanak.
2-3 tojást a szokásos módon felverünk, teszünk bele sót, borsot. Egy serpenyőben zsíradékon (lehet libazsír, disznózsír, vaj, olívaolaj, stb.) kicsit megsózva megpároljuk az édesburgonya-kockákat, majd ráöntjük a tojásos keveréket. Készre sütjük, ehetjük. Aki szereti, természetesen tehet bele sonkát, kolbászkarikákat és azzal együtt süti meg.

Beküldte: Hegedüsné Bárdos Judit

Édesburgonya-krémleves

Hozzávalók:
Édesburgonya, húsleves alaplé, só, bors, őrölt kömény, vaj
Gazdag tárháza van annak, hogy mivel tálalhatom. Leírok néhányat:
a)tepsiben,kevés olívaolajjal meglocsolva, pirítok rá kenyérkockákat, vagy
b) serpenyőben, zsíradék nélkül, pirítok rá mandula szeletkéket, vagy
c) ugyanígy pirítok rá tökmagot, vagy
d) szórok rá egy kevés reszelt sajtot vagy morzsolok rá márványsajtot, vagy
e) kolbászkarikákat megpirítok serpenyőben (kolbász chipset csinálok)
f) ízlésesen csorgatok rá pár csepp tökmagolajat

Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. Egy fazékban feltesszük főni annyi húsleves alaplében, hogy ellepje. Teszünk bele sót, őrölt köménymagot, bazsalikom leveleket, ha van otthon. (Aki ragaszkodik a húslveskockához, az készítse azzal, az alaplé helyett. Természetesen, a húslves alaplé egészségesebb.)Ha megpuhult, levesszük a tűzről és kicsit hagyjuk hűlni. Botmixerrel összeturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzhelyre. Én, amikor első alkalommal főztem ezt a krémlevest, tettem bele 450 gr főzőtejszínt és azzal együtt még egyszer felrottyantottam. Azt kell mondjam,hogy nem feltétlenül kell bele. Anélkül is isteni krémes,sűrű, tartalmas leves lesz. (Legközelebb tejszín nélkül készítem.) Dobtam bele még 3-5 dkg vajat, hogy még finomabb és selymesebb legyen. Ha egy kicsit összerottyant, készen is van. Tálaláskor meghintem frissen őrölt borssal.

Beküldte: Judit

Édesburgonyás rántotta

Hozzávalók:
édesburgonya,só, bors, tojás, valamilyen zsíradék: olívaolaj, vaj, disznózsír, libazsír, kacsazsír, kókuszolaj...stb
tejszín (elhagyható)

Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. 2-3 tojást a szokásos módon felverünk, teszünk bele sót, borsot és 0,5 dl tejszínt (elhagyható). Egy serpenyőben zsíradékon (lehet: libazsír, disznózsír,vaj, olívaolaj, stb.) kicsit megsózva megpároljuk az édesburgonya-kockákat, majd ráöntjük a tojásos keveréket. Készre sütjük, ehetjük. Aki szereti, természetesen tehet bele sonkát, kolbászkarikákat és azzal együtt süti meg.

Beküldte: Judit

Édesburgonya-pirítós

Hozzávalók:
nagyméretű édesburgonya
Tálaláskor tehetünk rá: sót, borsot, olívaolajat, vajat.
A férjem tonhalkrémmel szereti a legjobban. (A tonhalkrém hozzávalói: tonhal konzerv, mascarpone, só, bors, citromlé.)

Elkészítés:
A nagyméretű édesburgonyát meghámozzuk, majd 6-8 mm vastagra felkarikázzuk. Beletesszük a kenyérpirítóba, magas fokozatra. Kétszer esetleg háromszor (látjuk, hogyan sül) újraindítjuk. Ha kész, tányérra tesszük. Lehet enni olívaolajjal vagy vajjal, sóval, borssal. Csemegézhetjük úgy is, hogy zúzott fokhagymát +sót+borsot teszünk tejfölbe és ebbe mártogatjuk bele a megsült édesburgonya szeleteket.

Beküldte: Judit

Édesburgonya szalonnával és sajttal recept

Hozzávalók:
6 db édesburgonya
15 dkg füstölt szalonna
20 dkg sajt
1 ek vaj

Elkészítés:
6 db édesburgonyát megtisztítunk és bevagdosunk.
Egy hőálló tálat kivajazunk, és abba helyezzük az édesburgonyát.
Szalonnával megtűzdeljük a bevágásokat, és megszórjuk sajttal.
Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.

Sütési hőfok: 200°C


Beküldte: Péter