Nyírségi Édesburgonya Program

Legyen friss édesburgonyája otthon!

JÖN az eredeti spanyol batata dugvány!

Még mindig nagyon hidegek az éjszakák, amit nem kedvel a trópusi éghajlatról származó édesburgonya. Reméljük, hogy május közepén már felmelegszik a föld is!

A dugványok átadásának, értékesítésének várható időpontja: 2021. május 23., 8:00-17:00, Apagy.


Beauregard fajta
(narancssárga húsú, 120 napos termesztési idő)



Pepita
(lila héj, lila hús, 120 napos termesztési idő, ez sokkal rövidebb termésű, könnyebb betakarítani, simább a felülete, mint a korábbi lilának)

Üdvözöljük!


Ha Ön olvassa honlapunkat, akkor nyitott a környezetvédelemre és az innovációra.
Legyen a munkatársunk!
Itt tájékozódhat álláshirdetésünkről

Gluténmentes édesburgonya keksz

A "Gluténmentes édesburgonya keksz" új meglepetéssel örvendezteti meg az édesburgonya rajongókat: Hamarosan jön az édesburgonyából készült gluténmentes keksz. Az édesburgonya a korszerű táplálkozás része, a tudatosan étkezők egyik alapvető élelmiszere a mindennapokban Európa szerte. A friss alapanyag rendkívül gazdag beltartalmi értékeit megőrizve, a funkcionálisan táplálkozók és a különleges kekszet kedvelők számára tesszük változatossá étrendjüket.

A "Gluténmentes édesburgonya keksz" fő alapanyagát 2016-tól termesztjük Magyarországon, a Nyírségben, amelyből készül az édesburgonyaliszt, az egyediséget adó alkotóelem, amely minden kekszünkben megtalálható. További kiegészítő, ellenőrzötten gluténmentes lisztfélék különböző arányban találhatók meg az egyes fajtákban, valamint a világ különböző térségei biztosítják az ízvilág sokszínűségét. Törekszünk az egészséges és természetes alapanyagok beszerzésére, ezért elfogadjuk, hogy a természet térben és időben más ízű gyümölcsöt alkot.

Szeretnénk, ha minden édesburgonya rajongóhoz, gluténmentesen étkezőhöz eljutna a kekszünk. Megkezdjük az érdeklődő kereskedők, webboltok regisztrációját. Kérjük jelezze kereskedelmi együttműködési szándékát ITT!

Ne feledje, két hónap múlva otthon is ültethet édesburgonya palántát, lehet saját, friss termése!

Édesburgonya receptjeinkből
Rántott halrudak édesburgonyával, mangó majonézzel

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és egészben, héjastól megsütjük az édesburgonyákat. Tálaláskor hosszában kettévágjuk őket. Sózzuk, frissen tört borssal fűszerezzük. A halat 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk, felitatjuk róluk a nedvességet, sózzuk. A csicseriborsólisztet összekeverjük a borssal, és beleforgatjuk a halrudakat. Forró, bő zsiradékban kisütjük őket. Majd kivesszük, leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. A majonézhez az érett mangót és a lilahagymát finomra aprítjuk. Az újhagymát és az olajbogyókat vékony karikára vágjuk. A csilit apróra kockázzuk. A majonézt kikeverjük a sóval, ecettel, borssal, majd belekeverjük az aprított zöldségeket. Forrás: ritakonyhaja.hu

Kurkumás-kókusztejes zöldségleves üvegtésztával

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szálasra vágjuk, az édesburgonyát felkockázzuk, a szárzellert felszeleteljük, a répát felkarikázzuk. A megtisztított fokhagymát és gyömbért apróra vágjuk. A zsiradékot egy wokban vagy fazékban felforrósítjuk, és az összes előkészített alapanyagot belerakjuk, 3-4 percig kevergetve pirítjuk, hozzáadjuk a kurkumát és az ötfűszerkeveréket, átforgatjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk. Forrás után lejjebb vesszük a tüzet, és lefedve 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kókusztejet és az üvegtésztát, de ezekkel már nem főzzük, hanem lefedve pihentetjük 5 percet, hogy a tészta kellően megpuhuljon. Azonnal tálalhatjuk, megszórhatjuk egy kis friss korianderrel, vagy megcsepegtethetjük egy kis citrommal, ízlés szerint. Forrás: cookta.hu

Spenótos édesburgonya röszti tükörtojással

Az édesburgonyát finomra reszeljük. A levét nem nyomkodjuk ki! Sózzuk, hozzáadjuk a csiliszószt, valamint a lágy zabpelyhet is. Hagyjuk 15 percet állni, hogy a zabpehely magába szívja a batáta nedvességét. Egy serpenyőben hevítsünk fel másfél evőkanál olívaolajat. Az édesburgonyás masszát osszuk 6 részre, és a serpenyő méretétől függően kettesével-hármasával süssük minden oldalukat aranybarnára. Ha elkészült, szedjük őket egy itatóspapírra. TIPP: Először csak közepes hőfokon süssük a rösztiket, hogy az édesburgonya megpuhuljon belülről is. Majd kicsit emeljünk a hőfokon, úgy süssük pirosra minden oldalukat. A spenótot mossuk meg, távolítsuk el a száras részeit. Ha bébispenótunk van, azt elég megmosni. Hevítsük fel a vajat egy serpenyőben, reszeljük rá a fokhagymát, és maximum 20-30 másodpercig dinszteljük. Majd adjuk hozzá apránként a spenótot, közben enyhén sózzuk. Süssük ki a tükörtojásokat is. Tálaláskor fejenként 3 rösztit, a fele spenótot, és egy tükörtojást kínálunk. Forrás: ritakonyhaja.hu