Nyírségi Édesburgonya Program

Legyen friss édesburgonyája otthon!

JÖN az eredeti spanyol batata dugvány!

Még mindig nagyon hidegek az éjszakák, amit nem kedvel a trópusi éghajlatról származó édesburgonya. Reméljük, hogy május közepén már felmelegszik a föld is!

A dugványok átadásának, értékesítésének várható időpontja: 2021. május 23., 8:00-17:00, Apagy.


Beauregard fajta
(narancssárga húsú, 120 napos termesztési idő)



Pepita
(lila héj, lila hús, 120 napos termesztési idő, ez sokkal rövidebb termésű, könnyebb betakarítani, simább a felülete, mint a korábbi lilának)

Üdvözöljük!


Ha Ön olvassa honlapunkat, akkor nyitott a környezetvédelemre és az innovációra.
Legyen a munkatársunk!
Itt tájékozódhat álláshirdetésünkről

Gluténmentes édesburgonya keksz

A "Gluténmentes édesburgonya keksz" új meglepetéssel örvendezteti meg az édesburgonya rajongókat: Hamarosan jön az édesburgonyából készült gluténmentes keksz. Az édesburgonya a korszerű táplálkozás része, a tudatosan étkezők egyik alapvető élelmiszere a mindennapokban Európa szerte. A friss alapanyag rendkívül gazdag beltartalmi értékeit megőrizve, a funkcionálisan táplálkozók és a különleges kekszet kedvelők számára tesszük változatossá étrendjüket.

A "Gluténmentes édesburgonya keksz" fő alapanyagát 2016-tól termesztjük Magyarországon, a Nyírségben, amelyből készül az édesburgonyaliszt, az egyediséget adó alkotóelem, amely minden kekszünkben megtalálható. További kiegészítő, ellenőrzötten gluténmentes lisztfélék különböző arányban találhatók meg az egyes fajtákban, valamint a világ különböző térségei biztosítják az ízvilág sokszínűségét. Törekszünk az egészséges és természetes alapanyagok beszerzésére, ezért elfogadjuk, hogy a természet térben és időben más ízű gyümölcsöt alkot.

Szeretnénk, ha minden édesburgonya rajongóhoz, gluténmentesen étkezőhöz eljutna a kekszünk. Megkezdjük az érdeklődő kereskedők, webboltok regisztrációját. Kérjük jelezze kereskedelmi együttműködési szándékát ITT!

Ne feledje, két hónap múlva otthon is ültethet édesburgonya palántát, lehet saját, friss termése!

Édesburgonya receptjeinkből
Szilvazselés batátapite

Tészta: A tészta száraz összetevőit egy keverőtálban elkeverjük, majd a vajjal összemorzsoljuk. Ha egyenletesen morzsalékos lett, hozzáadjuk a tojásokat, majd lazán összegyúrjuk. Pihentetés után jól előmelegített sütőben, 20×20cm-es sütőkeretben 170 fokon 20 percig sütjük. Batátakrém: 2 evőkanál cukorból karamellt készítünk, majd az apróra kockázott, hámozott batátát ezen szakaszosan puhára pároljuk néhány korty víz hozzáadásával. Gyömbérrel, fahéjjal ízesítjük, végül botmixerrel homogén masszává turmixoljuk, és rákenjük a megsült tésztára. Az így összeállított süteményt még 20 percig sütjük 160 fokon. Szilvazselé: A megmosott és kimagozott szilvát a cukor társaságában, víz hozzáadása nélkül puhára főzzük, leturmixoljuk, majd a kevés hideg vízzel kikevert zselatinnal összekeverjük, és 2 percig forraljuk kis lángon, folyamatos kevergetés mellett. Mindig csináljunk próbát a zseléből, mert a szilvák nedvességtartalma nem ugyanolyan. Végül a zselét a tűzről levéve 5 percig pihentetjük, majd a megsült sütemény tetejére öntjük, és hagyjuk az egészet teljesen kihűlni. A legideálisabb, ha másnapig pihentetjük, így a tészta is bepuhul kissé. Tetszés szerint szeleteljük.

Teriyaki csirke pürévariációkkal

A csirkemellet vágjuk szeletekre. A pác hozzávalóit keverjük össze, majd helyezzük bele a csirkeszeleteket. Pácoljuk 30-60 percen át. Az édesburgonyához a finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg olajon, majd adjuk hozzá a kockázott, tisztított édesburgonyát. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá fél dl vizet, és fedő alatt 10-13 perc alatt pároljuk puhára. Ha megfőtt, turmixoljuk krémes állagúra. A zellerszárakat vágjuk kisebb darabokra, és kevés vízzel pároljuk puhára egy gyorsforralóban. Ha már puhák, tejszínnel és a burgonyapehellyel pürésítsük le ezt is. Sóval ízesítsük. A pácolt csirkemelleket sütés előtt forgassuk meg szezámmagban, végül forró zsiradékon süssük minden oldalukat karamelles színűre. Forrás: ritakonyhaja.hu

Gluténmentes édesburgonyás kuglóf

A süteményport egy keverőtálba öntjük, belekeverjük a 80 gramm porított eritritet (vagy cukrot). A vajat felolvasztjuk. Az olvasztott vajból egy keveset arra használunk fel, hogy a kuglófformát alaposan átkenjük belülről. A kivajazott formát ezt követően rizsliszttel körbeszórjuk. A sütőben héjastól megsütött édesburgonyát egy turmixkehelybe tesszük a tojásokkal és a tejjel együtt. Krémesre turmixoljuk. Az édesburgonyás pürét, egy lime kifacsart levét és az olvasztott vajat a szárazanyagokhoz adjuk, és alaposan elkeverjük. A masszát a formába öntjük, és 170 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percen át sütjük. TIPP: Végezzünk tűpróbát, mielőtt kivennénk a sütőből. Akkor jó, ha a tűre vagy a pálcikára már nem ragad a tészta. Még forrón borítsuk ki. Langyosan fogyaszszuk. 10-12 szelet lesz belőle. Forrás: ritakonyhaja.hu

Rántott halrudak édesburgonyával, mangó majonézzel

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és egészben, héjastól megsütjük az édesburgonyákat. Tálaláskor hosszában kettévágjuk őket. Sózzuk, frissen tört borssal fűszerezzük. A halat 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk, felitatjuk róluk a nedvességet, sózzuk. A csicseriborsólisztet összekeverjük a borssal, és beleforgatjuk a halrudakat. Forró, bő zsiradékban kisütjük őket. Majd kivesszük, leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. A majonézhez az érett mangót és a lilahagymát finomra aprítjuk. Az újhagymát és az olajbogyókat vékony karikára vágjuk. A csilit apróra kockázzuk. A majonézt kikeverjük a sóval, ecettel, borssal, majd belekeverjük az aprított zöldségeket. Forrás: ritakonyhaja.hu