Nyírségi Édesburgonya Program

Legyen friss édesburgonyája otthon!

JÖN az eredeti spanyol batata dugvány!

Még mindig nagyon hidegek az éjszakák, amit nem kedvel a trópusi éghajlatról származó édesburgonya. Reméljük, hogy május közepén már felmelegszik a föld is!

A dugványok átadásának, értékesítésének várható időpontja: 2021. május 23., 8:00-17:00, Apagy.


Beauregard fajta
(narancssárga húsú, 120 napos termesztési idő)



Pepita
(lila héj, lila hús, 120 napos termesztési idő, ez sokkal rövidebb termésű, könnyebb betakarítani, simább a felülete, mint a korábbi lilának)

Üdvözöljük!


Ha Ön olvassa honlapunkat, akkor nyitott a környezetvédelemre és az innovációra.
Legyen a munkatársunk!
Itt tájékozódhat álláshirdetésünkről

Gluténmentes édesburgonya keksz

A "Gluténmentes édesburgonya keksz" új meglepetéssel örvendezteti meg az édesburgonya rajongókat: Hamarosan jön az édesburgonyából készült gluténmentes keksz. Az édesburgonya a korszerű táplálkozás része, a tudatosan étkezők egyik alapvető élelmiszere a mindennapokban Európa szerte. A friss alapanyag rendkívül gazdag beltartalmi értékeit megőrizve, a funkcionálisan táplálkozók és a különleges kekszet kedvelők számára tesszük változatossá étrendjüket.

A "Gluténmentes édesburgonya keksz" fő alapanyagát 2016-tól termesztjük Magyarországon, a Nyírségben, amelyből készül az édesburgonyaliszt, az egyediséget adó alkotóelem, amely minden kekszünkben megtalálható. További kiegészítő, ellenőrzötten gluténmentes lisztfélék különböző arányban találhatók meg az egyes fajtákban, valamint a világ különböző térségei biztosítják az ízvilág sokszínűségét. Törekszünk az egészséges és természetes alapanyagok beszerzésére, ezért elfogadjuk, hogy a természet térben és időben más ízű gyümölcsöt alkot.

Szeretnénk, ha minden édesburgonya rajongóhoz, gluténmentesen étkezőhöz eljutna a kekszünk. Megkezdjük az érdeklődő kereskedők, webboltok regisztrációját. Kérjük jelezze kereskedelmi együttműködési szándékát ITT!

Ne feledje, két hónap múlva otthon is ültethet édesburgonya palántát, lehet saját, friss termése!

Édesburgonya receptjeinkből
Csirkés saláta édesburgonyás puffanccsal

A csirkemelleket lapjában félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 1 evőkanál mustár és 1/2 citrom levének keverékével bekenjük, félretesszük. A puffancsokhoz az édesburgonyát és a hagymát meghámozzuk, mindkettőt lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, villával felverjük, hozzáadjuk a sütőport, a batátát, a hagymát és a gyömbért, sózzuk, borsozzuk, és annyi zsemlemorzsát vagy őrölt zabpelyhet adunk hozzá, hogy sűrű maszszát kapjunk. Egy serpenyőben ujjnyi olajat forrósítunk, majd az édesburgonyás masszából 2 evőkanálnyi halmokat rakunk, és közepes lángon 4-5 percig sütjük, majd lapáttal megfordítva a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Ha kész, lapáttal kiemelve hagyjuk lecsöpögni, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Közben egy másik serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és a bepácolt csirkemelleket oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, az öntethez a joghurtot a csiliszósszal összekeverjük, a koktélparadicsomokat félbevágjuk. A salátakeveréket tányérokra elosztjuk, rászórjuk a paradicsomot, mellé tesszük a puffancsokat és a csirkemellet, és a joghurtos öntettel meglocsolva tálaljuk. Forrás: cookta.hu

Spenótos édesburgonya röszti tükörtojással

Az édesburgonyát finomra reszeljük. A levét nem nyomkodjuk ki! Sózzuk, hozzáadjuk a csiliszószt, valamint a lágy zabpelyhet is. Hagyjuk 15 percet állni, hogy a zabpehely magába szívja a batáta nedvességét. Egy serpenyőben hevítsünk fel másfél evőkanál olívaolajat. Az édesburgonyás masszát osszuk 6 részre, és a serpenyő méretétől függően kettesével-hármasával süssük minden oldalukat aranybarnára. Ha elkészült, szedjük őket egy itatóspapírra. TIPP: Először csak közepes hőfokon süssük a rösztiket, hogy az édesburgonya megpuhuljon belülről is. Majd kicsit emeljünk a hőfokon, úgy süssük pirosra minden oldalukat. A spenótot mossuk meg, távolítsuk el a száras részeit. Ha bébispenótunk van, azt elég megmosni. Hevítsük fel a vajat egy serpenyőben, reszeljük rá a fokhagymát, és maximum 20-30 másodpercig dinszteljük. Majd adjuk hozzá apránként a spenótot, közben enyhén sózzuk. Süssük ki a tükörtojásokat is. Tálaláskor fejenként 3 rösztit, a fele spenótot, és egy tükörtojást kínálunk. Forrás: ritakonyhaja.hu

Édesburgonyás pásztorpite

Az édesburgonyát mossuk meg, majd héjastól, egészben süssük meg 180 fokos, előmelegített sütőben. Kb. 35-40 perc alatt megsül, mérettől függően. Tűpróbával tudjuk ellenőrizni, mikor puha már. Egy serpenyőben dinszteljük meg a hagymát az olajon, majd amikor már üveges, adjuk hozzá a finomra reszelt nyers céklát és a zúzott fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a többi fűszerrel is. Kb. 10 perc dinsztelés után adjuk hozzá a darált húst, és addig pároljuk, amíg kifehéredik. Ezután egy kicsit pirítsunk is rajta, de közben folyamatosan kevergessük. A püréhez a megsült édesburgonyát mérjük ki, pépesítsük, majd keverjük bele a vajat, a tejfölt. Fűszerezzük és habosítsuk. A tojásokat akkor adjuk a püréhez, amikor már kihűlt. Tegyük a húst egy kisebb tepsi vagy jénai aljába, és erre kenjük rá a pürét. Egy villával formázzunk hullámokat a püré tetejére. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 25-30 percig süssük, vagy amíg a püré teteje kissé megpirul. Forrás: ritakonyhaja.hu

Lasagne - lila és sárga édesburgonya-réteggel

Az édesburgonyákat (lilát és sárgát) meghámozva, natúr megsütöttem (lehet egy tepsiben sütni, de ha felkockázva, most ne keverjük össze). A spenótot kicsi olvasztott vajon néhány percig átforgattam egy serpenyőben. A spenótot pürésítettem, majd kevertem hozzá a besamel mártásból. Az édesburgonyákat is aprítógépben pürésítettem (természetesen külön-külön), majd azokat is besamel mártással kevertem el. Híg legyen, hogy a tésztának legyen mit felszívnia! Rétegezés a tepsiben (alulról felfelé): – sima besamel – lasagne lapok – a lila édesburgonyás besamel – lasagnelapok – a spenótos besamel – lasagnelapok – a sárga édesburgonyás besamel – lasagnelapok – sima besamel – Gouda sajt reszelve 180 fokon, lefedve, 50 perc alatt megsütöm, majd fedő nélkül néhány percig pirítom a tetejét.