Nyírségi Édesburgonya Program

Gluténmentes édesburgonya keksz

A "Gluténmentes édesburgonya keksz" új meglepetéssel örvendezteti meg az édesburgonya rajongókat: Hamarosan jön az édesburgonyából készült gluténmentes keksz. Az édesburgonya a korszerű táplálkozás része, a tudatosan étkezők egyik alapvető élelmiszere a mindennapokban Európa szerte. A friss alapanyag rendkívül gazdag beltartalmi értékeit megőrizve, a funkcionálisan táplálkozók és a különleges kekszet kedvelők számára tesszük változatossá étrendjüket.

A "Gluténmentes édesburgonya keksz" fő alapanyagát 2016-tól termesztjük Magyarországon, a Nyírségben, amelyből készül az édesburgonyaliszt, az egyediséget adó alkotóelem, amely minden kekszünkben megtalálható. További kiegészítő, ellenőrzötten gluténmentes lisztfélék különböző arányban találhatók meg az egyes fajtákban, valamint a világ különböző térségei biztosítják az ízvilág sokszínűségét. Törekszünk az egészséges és természetes alapanyagok beszerzésére, ezért elfogadjuk, hogy a természet térben és időben más ízű gyümölcsöt alkot.

Szeretnénk, ha minden édesburgonya rajongóhoz, gluténmentesen étkezőhöz eljutna a kekszünk. Megkezdjük az érdeklődő kereskedők, webboltok regisztrációját. Kérjük jelezze kereskedelmi együttműködési szándékát ITT!

Üdvözöljük!


Ha Ön olvassa honlapunkat, akkor nyitott a környezetvédelemre és az innovációra.
Legyen a munkatársunk!
Itt tájékozódhat álláshirdetésünkről
Édesburgonya receptjeinkből
Teriyaki csirke pürévariációkkal

A csirkemellet vágjuk szeletekre. A pác hozzávalóit keverjük össze, majd helyezzük bele a csirkeszeleteket. Pácoljuk 30-60 percen át. Az édesburgonyához a finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg olajon, majd adjuk hozzá a kockázott, tisztított édesburgonyát. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá fél dl vizet, és fedő alatt 10-13 perc alatt pároljuk puhára. Ha megfőtt, turmixoljuk krémes állagúra. A zellerszárakat vágjuk kisebb darabokra, és kevés vízzel pároljuk puhára egy gyorsforralóban. Ha már puhák, tejszínnel és a burgonyapehellyel pürésítsük le ezt is. Sóval ízesítsük. A pácolt csirkemelleket sütés előtt forgassuk meg szezámmagban, végül forró zsiradékon süssük minden oldalukat karamelles színűre. Forrás: ritakonyhaja.hu

Kurkumás-kókusztejes zöldségleves üvegtésztával

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szálasra vágjuk, az édesburgonyát felkockázzuk, a szárzellert felszeleteljük, a répát felkarikázzuk. A megtisztított fokhagymát és gyömbért apróra vágjuk. A zsiradékot egy wokban vagy fazékban felforrósítjuk, és az összes előkészített alapanyagot belerakjuk, 3-4 percig kevergetve pirítjuk, hozzáadjuk a kurkumát és az ötfűszerkeveréket, átforgatjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk. Forrás után lejjebb vesszük a tüzet, és lefedve 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kókusztejet és az üvegtésztát, de ezekkel már nem főzzük, hanem lefedve pihentetjük 5 percet, hogy a tészta kellően megpuhuljon. Azonnal tálalhatjuk, megszórhatjuk egy kis friss korianderrel, vagy megcsepegtethetjük egy kis citrommal, ízlés szerint. Forrás: cookta.hu

Húsimádó édesburgonya-hajó

Az édesburgonyákat mossuk meg héjastól, majd 200 fokos sütőben süssük teljesen puhára kb. 40 perc alatt. A finomra aprított hagymát, a zúzott fokhagymát dinszteljük meg az olajon a szardellafilékkel együtt. Szedjük a hagymára a darált húst, és pirítsuk le. Közben sózzuk. Ha a burgonya kisült, hűtsük langyosra, majd egy éles, hosszú pengéjű késsel vágjuk ketté hosszában. Ha teljesen átsült a burgonya, a belseje egyben elválik a héjától, és kanállal könnyen kiszedhető. Vigyázzunk azonban arra, hogy a csücskeinél rendesen elválasszuk a héjtól, mert ott könnyen szakadhat. Az átsült burgonyát törjük át villával, keverjük össze a hússal, a csiliszósszal, a kockára vágott feta sajttal, a zabpehellyel, majd töltsük vissza a csónakokba. Süssük tovább 10 percen át 200 fokos sütőben. Forrás: ritakonyhaja.hu

Édesburgonya-krémleves

Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. Egy fazékban feltesszük főni annyi húsleves alaplében, hogy ellepje. Teszünk bele sót, őrölt köménymagot, őrölt majoránnát, bazsalikomleveleket, ha van otthon. (Aki ragaszkodik a húsleveskockához, az készítse azzal, az alaplé helyett. Természetesen a húsleves alaplé egészségesebb.) Ha megpuhult, levesszük a tűzről és kicsit hagyjuk hűlni. Botmixerrel összeturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk a vajat, hogy még finomabb és selymesebb legyen. Ha egy kicsit összerottyant, készen is van. Tálaláskor meghintjük frissen őrölt borssal. Finom, krémes, sűrű, tartalmas leves lesz. Gazdag tárháza van annak, hogy mivel tálalhatjuk. Íme néhány példa: a) tepsiben, kevés olívaolajjal meglocsolva, pirítok rá kenyérkockákat b) serpenyőben, zsíradék nélkül, pirítok rá mandulaszeletkéket c) serpenyőben, zsíradék nélkül, pirítok rá tökmagot d) szórok rá egy kevés reszelt sajtot vagy morzsolok rá márványsajtot e) kolbászkarikákat megpirítok serpenyőben (kolbász chipset csinálok) f) ízlésesen csorgatok rá pár csepp tökmagolajat

Lasagne - lila és sárga édesburgonya-réteggel

Az édesburgonyákat (lilát és sárgát) meghámozva, natúr megsütöttem (lehet egy tepsiben sütni, de ha felkockázva, most ne keverjük össze). A spenótot kicsi olvasztott vajon néhány percig átforgattam egy serpenyőben. A spenótot pürésítettem, majd kevertem hozzá a besamel mártásból. Az édesburgonyákat is aprítógépben pürésítettem (természetesen külön-külön), majd azokat is besamel mártással kevertem el. Híg legyen, hogy a tésztának legyen mit felszívnia! Rétegezés a tepsiben (alulról felfelé): – sima besamel – lasagne lapok – a lila édesburgonyás besamel – lasagnelapok – a spenótos besamel – lasagnelapok – a sárga édesburgonyás besamel – lasagnelapok – sima besamel – Gouda sajt reszelve 180 fokon, lefedve, 50 perc alatt megsütöm, majd fedő nélkül néhány percig pirítom a tetejét.

Édesburgonyás pásztorpite

Az édesburgonyát mossuk meg, majd héjastól, egészben süssük meg 180 fokos, előmelegített sütőben. Kb. 35-40 perc alatt megsül, mérettől függően. Tűpróbával tudjuk ellenőrizni, mikor puha már. Egy serpenyőben dinszteljük meg a hagymát az olajon, majd amikor már üveges, adjuk hozzá a finomra reszelt nyers céklát és a zúzott fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a többi fűszerrel is. Kb. 10 perc dinsztelés után adjuk hozzá a darált húst, és addig pároljuk, amíg kifehéredik. Ezután egy kicsit pirítsunk is rajta, de közben folyamatosan kevergessük. A püréhez a megsült édesburgonyát mérjük ki, pépesítsük, majd keverjük bele a vajat, a tejfölt. Fűszerezzük és habosítsuk. A tojásokat akkor adjuk a püréhez, amikor már kihűlt. Tegyük a húst egy kisebb tepsi vagy jénai aljába, és erre kenjük rá a pürét. Egy villával formázzunk hullámokat a püré tetejére. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 25-30 percig süssük, vagy amíg a püré teteje kissé megpirul. Forrás: ritakonyhaja.hu