Nyírségi Édesburgonya Program

A Nyírségi Édesburgonya Zrt. küldetése
 

A Nyírségi Édesburgonya Zrt. célja, hogy a Nyírség talaj és éghajlati adottságaihoz jól illeszkedő, a korszerű táplálkozás jelentős elemét képező, nagy hozzáadott értékkel termelhető édesburgonya termelését terjessze a térségben. A Nyírségi Édesburgonya Zrt. a kis- és közepes mezőgazdasági termelők részére olyan szakmai hátteret és pénzügyi feltételrendszert biztosít, amellyel megismerhetik, megtanulhatják a termelés fortélyait, és megfelelő minőség esetén mentesülnek az értékesítés kockázatától. A cél, hogy az első év után a sikeres termelők növekvő hatékonysággal, növekvő területen biztosítsák a család hosszú távú jövedelem-szerzését.

2016 a Nyírségi Édesburgonya Program első éve volt. Minden újhoz, változtatáshoz kell bátorság és jövőbe látás egyaránt. Elismerés és köszönet jár a gazdáknak, akik bebizonyították, hogy a nyírségi termelők között sok újító, kezdeményező szakember van. Nem rettentek meg az ismeretlen növénytől, hanem vállalták az első ültetés, gondozás, betakarítás kockázatát a Nyírség homokos talaján.

Az elmúlt évek során több százan ismerték meg a termesztés fortélyait. Az Ő sikerük kulcsa abban rejlik, hogy ki tudják alakítani a legmegfelelőbb termesztési, hasznosítási feltételeket, körülményeket.

Legnagyobb örömünkre az szolgál, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében az édesburgonya fogyasztók tábora a sokszorosára emelkedett három év alatt. Ez a növekedés összhangban van az európai szokások változásával, mi is próbálunk egészségesebben étkezni.

Célunk, hogy a csecsemőktől az idősekig, a fogyni vágyóktól a betegséggel küzdőkig, mindenki találja meg az édesburgonya étkezésbe történő beillesztésének módját!

Reményeink szerint az édesburgonya néhány év múlva a Nyírség egyik legértékesebb növénye lesz.

Hegedüs István
Nyírségi Édesburgonya Zrt.
Vezérigazgató
Édesburgonya receptjeinkből
Kétszer sült csirke fajitas édesburgonya-csónakban

Gyors módszer a batátához: Csomagold az édesburgonyát egy papírtörülközőbe. Mikrohullámú sütő legmagasabb teljesítményén süsd 10 percig. Óvatosan vedd le róla a papírt, mert forró gőz távozik alóla. Szurkáld meg az egészet egy villával, majd újra tedd a mikrohullámú sütőbe papír nélkül további 14-15 percig, amíg megpuhul (ha a közepe még mindig kicsit kemény, ne aggódj, mert később meg fog sülni a sütőben). Lassú módszer a batátához: Előmelegítjük a sütőt 220°C- ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal. Egy órán keresztül sütjük a sütőben, vagy amíg puha (40 perc után ellenőrizzük villával, és szükség esetén tovább sütjük). Míg az édesburgonya sül, öntsünk kis mennyiségű olajat a serpenyőbe, adjuk hozzá a hagymát, közepes lángon fonnyasszuk meg (kb. 1-2 perc), adjuk hozzá a csirkét, a fokhagymát és a paprikákat. Süssük, amíg a fokhagyma illatozik (5-10 perc). Adjuk hozzá a fűszereket, és süssük még kb. 5 percig. Keverjük hozzá a babot, kapcsoljuk le alatta a hőt, és tegyük félre. Vegyük ki az édesburgonyát a sütőből, hagyjuk hűlni körülbelül 5-10 percig, amíg kissé langyosra hűlnek, és óvatosan vágjuk ketté őket. Kaparjuk ki belsejét úgy, hogy hagyjunk benne kb. 1 cm „falat”. Szeleteljük kis kockákra a kiszedett belsejét és tegyük egy közepes méretű tálba. Adjuk hozzá a csirke fajita keveréket a tálban lévő édesburgonyához, keverjük össze óvatosan az egészet. Locsoljuk meg a lime levével. Rendezzük el az édesburgonya-csónakokat egy sütőlapon vagy tálban, és töltsük meg őket a fajita-édesburgonya keverékkel. Szórjuk meg a reszelt sajttal és a korianderzölddel. Tegyük vissza a sütőbe 15-20 percig, amíg a sajt buborékol a tetején, és kezd pirulni. Tálaljuk a maradék korianderzölddel, lime-gerezdekkel, avokádódarabokkal és salsával. Forrás: Barefoot Princess by Anikó Hajdú (USA)

Lasagne - lila és sárga édesburgonya-réteggel

Az édesburgonyákat (lilát és sárgát) meghámozva, natúr megsütöttem (lehet egy tepsiben sütni, de ha felkockázva, most ne keverjük össze). A spenótot kicsi olvasztott vajon néhány percig átforgattam egy serpenyőben. A spenótot pürésítettem, majd kevertem hozzá a besamel mártásból. Az édesburgonyákat is aprítógépben pürésítettem (természetesen külön-külön), majd azokat is besamel mártással kevertem el. Híg legyen, hogy a tésztának legyen mit felszívnia! Rétegezés a tepsiben (alulról felfelé): – sima besamel – lasagne lapok – a lila édesburgonyás besamel – lasagnelapok – a spenótos besamel – lasagnelapok – a sárga édesburgonyás besamel – lasagnelapok – sima besamel – Gouda sajt reszelve 180 fokon, lefedve, 50 perc alatt megsütöm, majd fedő nélkül néhány percig pirítom a tetejét.

Édesburgonyás pásztorpite

Az édesburgonyát mossuk meg, majd héjastól, egészben süssük meg 180 fokos, előmelegített sütőben. Kb. 35-40 perc alatt megsül, mérettől függően. Tűpróbával tudjuk ellenőrizni, mikor puha már. Egy serpenyőben dinszteljük meg a hagymát az olajon, majd amikor már üveges, adjuk hozzá a finomra reszelt nyers céklát és a zúzott fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a többi fűszerrel is. Kb. 10 perc dinsztelés után adjuk hozzá a darált húst, és addig pároljuk, amíg kifehéredik. Ezután egy kicsit pirítsunk is rajta, de közben folyamatosan kevergessük. A püréhez a megsült édesburgonyát mérjük ki, pépesítsük, majd keverjük bele a vajat, a tejfölt. Fűszerezzük és habosítsuk. A tojásokat akkor adjuk a püréhez, amikor már kihűlt. Tegyük a húst egy kisebb tepsi vagy jénai aljába, és erre kenjük rá a pürét. Egy villával formázzunk hullámokat a püré tetejére. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 25-30 percig süssük, vagy amíg a püré teteje kissé megpirul. Forrás: ritakonyhaja.hu

Spenótos édesburgonya röszti tükörtojással

Az édesburgonyát finomra reszeljük. A levét nem nyomkodjuk ki! Sózzuk, hozzáadjuk a csiliszószt, valamint a lágy zabpelyhet is. Hagyjuk 15 percet állni, hogy a zabpehely magába szívja a batáta nedvességét. Egy serpenyőben hevítsünk fel másfél evőkanál olívaolajat. Az édesburgonyás masszát osszuk 6 részre, és a serpenyő méretétől függően kettesével-hármasával süssük minden oldalukat aranybarnára. Ha elkészült, szedjük őket egy itatóspapírra. TIPP: Először csak közepes hőfokon süssük a rösztiket, hogy az édesburgonya megpuhuljon belülről is. Majd kicsit emeljünk a hőfokon, úgy süssük pirosra minden oldalukat. A spenótot mossuk meg, távolítsuk el a száras részeit. Ha bébispenótunk van, azt elég megmosni. Hevítsük fel a vajat egy serpenyőben, reszeljük rá a fokhagymát, és maximum 20-30 másodpercig dinszteljük. Majd adjuk hozzá apránként a spenótot, közben enyhén sózzuk. Süssük ki a tükörtojásokat is. Tálaláskor fejenként 3 rösztit, a fele spenótot, és egy tükörtojást kínálunk. Forrás: ritakonyhaja.hu