Nyírségi Édesburgonya Program

A Nyírségi Édesburgonya Zrt. küldetése
 

A Nyírségi Édesburgonya Zrt. célja, hogy a Nyírség talaj és éghajlati adottságaihoz jól illeszkedő, a korszerű táplálkozás jelentős elemét képező, nagy hozzáadott értékkel termelhető édesburgonya termelését terjessze a térségben. A Nyírségi Édesburgonya Zrt. a kis- és közepes mezőgazdasági termelők részére olyan szakmai hátteret és pénzügyi feltételrendszert biztosít, amellyel megismerhetik, megtanulhatják a termelés fortélyait, és megfelelő minőség esetén mentesülnek az értékesítés kockázatától. A cél, hogy az első év után a sikeres termelők növekvő hatékonysággal, növekvő területen biztosítsák a család hosszú távú jövedelem-szerzését.

2016 a Nyírségi Édesburgonya Program első éve volt. Minden újhoz, változtatáshoz kell bátorság és jövőbe látás egyaránt. Elismerés és köszönet jár a gazdáknak, akik bebizonyították, hogy a nyírségi termelők között sok újító, kezdeményező szakember van. Nem rettentek meg az ismeretlen növénytől, hanem vállalták az első ültetés, gondozás, betakarítás kockázatát a Nyírség homokos talaján.

Az elmúlt évek során több százan ismerték meg a termesztés fortélyait. Az Ő sikerük kulcsa abban rejlik, hogy ki tudják alakítani a legmegfelelőbb termesztési, hasznosítási feltételeket, körülményeket.

Legnagyobb örömünkre az szolgál, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében az édesburgonya fogyasztók tábora a sokszorosára emelkedett három év alatt. Ez a növekedés összhangban van az európai szokások változásával, mi is próbálunk egészségesebben étkezni.

Célunk, hogy a csecsemőktől az idősekig, a fogyni vágyóktól a betegséggel küzdőkig, mindenki találja meg az édesburgonya étkezésbe történő beillesztésének módját!

Reményeink szerint az édesburgonya néhány év múlva a Nyírség egyik legértékesebb növénye lesz.

Hegedüs István
Nyírségi Édesburgonya Zrt.
Vezérigazgató
Édesburgonya receptjeinkből
Édesburgonyás muffin

Az édesburgonyát meghámozzuk, gerezdekre vágjuk és vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük, pürévé törjük. Hozzáadjuk a vajat, tojást, a langyított mézet, olívaolajat, és jól összekeverjük. Végül hozzászitáljuk a lisztet, sütőport és szódabikarbónát, és fűszerezzük egy kiskanál fahéjjal. A tetejét meghinthetjük kevés görögszénával, de adhatunk hozzá szerecsendiót vagy szegfűszeget is. Ha a tésztát sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá kevés tejet, illetve ha az édesburgonya vizesebb, plusz lisztet adjunk hozzá. Így egy keverttészta-állagot érünk el. A muffinformát kicsit kivajazzuk, lisztezzük, hogy könnyebb legyen kivenni belőle. Előmelegített sütőben 180-200 °C-on sütjük. Tálaláskor fahéjas porcukorral hinthetjük meg.

Glutén- és laktózmentes édesburgonyás zabkeksz

Az édesburgonyát meghámozunk és nagyobb szeletekre vágva feltesszük főni. Ha már kellően megpuhult, egy burgonyatörő segítségével pürét készítünk belőle. Az édesburgonya-püréből 3 púpos evőkanálnyit öszszekeverünk a gluténmentes zabpehelyliszttel, a cukorral, a sütőporral, a fahéjjal és egy csipet sóval. Eközben a laktózmentes margarint felolvasztjuk, és hozzáadjuk a többi összetevőhöz. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg homogén állagot nem kapunk. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és süteménykiszúróval tetszőleges formákat készítünk. Tepsibe rendezve, 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. A tésztához ízlés szerint adhatunk mazsolát, darált diót vagy apróra kockázott mogyoródarabokat. A keksz íze a mézeskalácséhoz hasonlít, és bátran fogyaszthatják a glutén- vagy laktózérzékenyek is.

Gluténmentes édesburgonyás kuglóf

A süteményport egy keverőtálba öntjük, belekeverjük a 80 gramm porított eritritet (vagy cukrot). A vajat felolvasztjuk. Az olvasztott vajból egy keveset arra használunk fel, hogy a kuglófformát alaposan átkenjük belülről. A kivajazott formát ezt követően rizsliszttel körbeszórjuk. A sütőben héjastól megsütött édesburgonyát egy turmixkehelybe tesszük a tojásokkal és a tejjel együtt. Krémesre turmixoljuk. Az édesburgonyás pürét, egy lime kifacsart levét és az olvasztott vajat a szárazanyagokhoz adjuk, és alaposan elkeverjük. A masszát a formába öntjük, és 170 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percen át sütjük. TIPP: Végezzünk tűpróbát, mielőtt kivennénk a sütőből. Akkor jó, ha a tűre vagy a pálcikára már nem ragad a tészta. Még forrón borítsuk ki. Langyosan fogyaszszuk. 10-12 szelet lesz belőle. Forrás: ritakonyhaja.hu

Teriyaki csirke pürévariációkkal

A csirkemellet vágjuk szeletekre. A pác hozzávalóit keverjük össze, majd helyezzük bele a csirkeszeleteket. Pácoljuk 30-60 percen át. Az édesburgonyához a finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg olajon, majd adjuk hozzá a kockázott, tisztított édesburgonyát. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá fél dl vizet, és fedő alatt 10-13 perc alatt pároljuk puhára. Ha megfőtt, turmixoljuk krémes állagúra. A zellerszárakat vágjuk kisebb darabokra, és kevés vízzel pároljuk puhára egy gyorsforralóban. Ha már puhák, tejszínnel és a burgonyapehellyel pürésítsük le ezt is. Sóval ízesítsük. A pácolt csirkemelleket sütés előtt forgassuk meg szezámmagban, végül forró zsiradékon süssük minden oldalukat karamelles színűre. Forrás: ritakonyhaja.hu

Lasagne - lila és sárga édesburgonya-réteggel

Az édesburgonyákat (lilát és sárgát) meghámozva, natúr megsütöttem (lehet egy tepsiben sütni, de ha felkockázva, most ne keverjük össze). A spenótot kicsi olvasztott vajon néhány percig átforgattam egy serpenyőben. A spenótot pürésítettem, majd kevertem hozzá a besamel mártásból. Az édesburgonyákat is aprítógépben pürésítettem (természetesen külön-külön), majd azokat is besamel mártással kevertem el. Híg legyen, hogy a tésztának legyen mit felszívnia! Rétegezés a tepsiben (alulról felfelé): – sima besamel – lasagne lapok – a lila édesburgonyás besamel – lasagnelapok – a spenótos besamel – lasagnelapok – a sárga édesburgonyás besamel – lasagnelapok – sima besamel – Gouda sajt reszelve 180 fokon, lefedve, 50 perc alatt megsütöm, majd fedő nélkül néhány percig pirítom a tetejét.

Csirkés saláta édesburgonyás puffanccsal

A csirkemelleket lapjában félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 1 evőkanál mustár és 1/2 citrom levének keverékével bekenjük, félretesszük. A puffancsokhoz az édesburgonyát és a hagymát meghámozzuk, mindkettőt lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, villával felverjük, hozzáadjuk a sütőport, a batátát, a hagymát és a gyömbért, sózzuk, borsozzuk, és annyi zsemlemorzsát vagy őrölt zabpelyhet adunk hozzá, hogy sűrű maszszát kapjunk. Egy serpenyőben ujjnyi olajat forrósítunk, majd az édesburgonyás masszából 2 evőkanálnyi halmokat rakunk, és közepes lángon 4-5 percig sütjük, majd lapáttal megfordítva a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Ha kész, lapáttal kiemelve hagyjuk lecsöpögni, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Közben egy másik serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és a bepácolt csirkemelleket oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, az öntethez a joghurtot a csiliszósszal összekeverjük, a koktélparadicsomokat félbevágjuk. A salátakeveréket tányérokra elosztjuk, rászórjuk a paradicsomot, mellé tesszük a puffancsokat és a csirkemellet, és a joghurtos öntettel meglocsolva tálaljuk. Forrás: cookta.hu