Nyírségi Édesburgonya Program

A Nyírségi Édesburgonya Zrt. küldetése
 

A Nyírségi Édesburgonya Zrt. célja, hogy a Nyírség talaj és éghajlati adottságaihoz jól illeszkedő, a korszerű táplálkozás jelentős elemét képező, nagy hozzáadott értékkel termelhető édesburgonya termelését terjessze a térségben. A Nyírségi Édesburgonya Zrt. a kis- és közepes mezőgazdasági termelők részére olyan szakmai hátteret és pénzügyi feltételrendszert biztosít, amellyel megismerhetik, megtanulhatják a termelés fortélyait, és megfelelő minőség esetén mentesülnek az értékesítés kockázatától. A cél, hogy az első év után a sikeres termelők növekvő hatékonysággal, növekvő területen biztosítsák a család hosszú távú jövedelem-szerzését.

2016 a Nyírségi Édesburgonya Program első éve volt. Minden újhoz, változtatáshoz kell bátorság és jövőbe látás egyaránt. Elismerés és köszönet jár a gazdáknak, akik bebizonyították, hogy a nyírségi termelők között sok újító, kezdeményező szakember van. Nem rettentek meg az ismeretlen növénytől, hanem vállalták az első ültetés, gondozás, betakarítás kockázatát a Nyírség sokszor értéktelennek tekintett homokos talaján. A termés jó, több helyen meglepően kiváló volt már most. A második év számukra már könnyebb lesz, megindulhatnak a hatékonyság javítás és az üzletszerű termesztés útján. Minden olyan gazdát, aki betartotta a technológiai követelményeket és megfelelő termés eredményt ért el, személyesen megkeressük a következő évi feltételek egyeztetése céljából.

A 2017-ben csatlakozni kívánók száma már most meghaladja az ideit. Megkezdtük a jövő év előkészítését, jönnek az új talaj laborvizsgálatok, indulhat a talaj előkészítése. Jelképesen szólva a nyírségi édesburgonya elkezdett gyökeret verni. A termelésbe bekapcsolódni szándékozók a „Termelőknek” menüpont alatt megtalálják a szükséges ismereteket, de javaslom, hogy olvassák el az „Újság” menüpont alatt is a gazdák idei tapasztalatait, nézegessék a képeket.

Reményeink szerint az édesburgonya néhány év múlva a Nyírség egyik legértékesebb kenyéradó növénye lesz. A Nyírségi Édesburgonya Programban résztvevő összes gazdának alapos, végiggondolt, jövedelmező munkát kívánok!



Hegedüs István
Nyírségi Édesburgonya Zrt.
Vezérigazgató
Édesburgonya receptjeinkből
Spenótos édesburgonya röszti tükörtojással

Az édesburgonyát finomra reszeljük. A levét nem nyomkodjuk ki! Sózzuk, hozzáadjuk a csiliszószt, valamint a lágy zabpelyhet is. Hagyjuk 15 percet állni, hogy a zabpehely magába szívja a batáta nedvességét. Egy serpenyőben hevítsünk fel másfél evőkanál olívaolajat. Az édesburgonyás masszát osszuk 6 részre, és a serpenyő méretétől függően kettesével-hármasával süssük minden oldalukat aranybarnára. Ha elkészült, szedjük őket egy itatóspapírra. TIPP: Először csak közepes hőfokon süssük a rösztiket, hogy az édesburgonya megpuhuljon belülről is. Majd kicsit emeljünk a hőfokon, úgy süssük pirosra minden oldalukat. A spenótot mossuk meg, távolítsuk el a száras részeit. Ha bébispenótunk van, azt elég megmosni. Hevítsük fel a vajat egy serpenyőben, reszeljük rá a fokhagymát, és maximum 20-30 másodpercig dinszteljük. Majd adjuk hozzá apránként a spenótot, közben enyhén sózzuk. Süssük ki a tükörtojásokat is. Tálaláskor fejenként 3 rösztit, a fele spenótot, és egy tükörtojást kínálunk. Forrás: ritakonyhaja.hu

Kétszer sült csirke fajitas édesburgonya-csónakban

Gyors módszer a batátához: Csomagold az édesburgonyát egy papírtörülközőbe. Mikrohullámú sütő legmagasabb teljesítményén süsd 10 percig. Óvatosan vedd le róla a papírt, mert forró gőz távozik alóla. Szurkáld meg az egészet egy villával, majd újra tedd a mikrohullámú sütőbe papír nélkül további 14-15 percig, amíg megpuhul (ha a közepe még mindig kicsit kemény, ne aggódj, mert később meg fog sülni a sütőben). Lassú módszer a batátához: Előmelegítjük a sütőt 220°C- ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal. Egy órán keresztül sütjük a sütőben, vagy amíg puha (40 perc után ellenőrizzük villával, és szükség esetén tovább sütjük). Míg az édesburgonya sül, öntsünk kis mennyiségű olajat a serpenyőbe, adjuk hozzá a hagymát, közepes lángon fonnyasszuk meg (kb. 1-2 perc), adjuk hozzá a csirkét, a fokhagymát és a paprikákat. Süssük, amíg a fokhagyma illatozik (5-10 perc). Adjuk hozzá a fűszereket, és süssük még kb. 5 percig. Keverjük hozzá a babot, kapcsoljuk le alatta a hőt, és tegyük félre. Vegyük ki az édesburgonyát a sütőből, hagyjuk hűlni körülbelül 5-10 percig, amíg kissé langyosra hűlnek, és óvatosan vágjuk ketté őket. Kaparjuk ki belsejét úgy, hogy hagyjunk benne kb. 1 cm „falat”. Szeleteljük kis kockákra a kiszedett belsejét és tegyük egy közepes méretű tálba. Adjuk hozzá a csirke fajita keveréket a tálban lévő édesburgonyához, keverjük össze óvatosan az egészet. Locsoljuk meg a lime levével. Rendezzük el az édesburgonya-csónakokat egy sütőlapon vagy tálban, és töltsük meg őket a fajita-édesburgonya keverékkel. Szórjuk meg a reszelt sajttal és a korianderzölddel. Tegyük vissza a sütőbe 15-20 percig, amíg a sajt buborékol a tetején, és kezd pirulni. Tálaljuk a maradék korianderzölddel, lime-gerezdekkel, avokádódarabokkal és salsával. Forrás: Barefoot Princess by Anikó Hajdú (USA)

Csirkés saláta édesburgonyás puffanccsal

A csirkemelleket lapjában félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 1 evőkanál mustár és 1/2 citrom levének keverékével bekenjük, félretesszük. A puffancsokhoz az édesburgonyát és a hagymát meghámozzuk, mindkettőt lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, villával felverjük, hozzáadjuk a sütőport, a batátát, a hagymát és a gyömbért, sózzuk, borsozzuk, és annyi zsemlemorzsát vagy őrölt zabpelyhet adunk hozzá, hogy sűrű maszszát kapjunk. Egy serpenyőben ujjnyi olajat forrósítunk, majd az édesburgonyás masszából 2 evőkanálnyi halmokat rakunk, és közepes lángon 4-5 percig sütjük, majd lapáttal megfordítva a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Ha kész, lapáttal kiemelve hagyjuk lecsöpögni, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Közben egy másik serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és a bepácolt csirkemelleket oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, az öntethez a joghurtot a csiliszósszal összekeverjük, a koktélparadicsomokat félbevágjuk. A salátakeveréket tányérokra elosztjuk, rászórjuk a paradicsomot, mellé tesszük a puffancsokat és a csirkemellet, és a joghurtos öntettel meglocsolva tálaljuk. Forrás: cookta.hu

Szilvazselés batátapite

Tészta: A tészta száraz összetevőit egy keverőtálban elkeverjük, majd a vajjal összemorzsoljuk. Ha egyenletesen morzsalékos lett, hozzáadjuk a tojásokat, majd lazán összegyúrjuk. Pihentetés után jól előmelegített sütőben, 20×20cm-es sütőkeretben 170 fokon 20 percig sütjük. Batátakrém: 2 evőkanál cukorból karamellt készítünk, majd az apróra kockázott, hámozott batátát ezen szakaszosan puhára pároljuk néhány korty víz hozzáadásával. Gyömbérrel, fahéjjal ízesítjük, végül botmixerrel homogén masszává turmixoljuk, és rákenjük a megsült tésztára. Az így összeállított süteményt még 20 percig sütjük 160 fokon. Szilvazselé: A megmosott és kimagozott szilvát a cukor társaságában, víz hozzáadása nélkül puhára főzzük, leturmixoljuk, majd a kevés hideg vízzel kikevert zselatinnal összekeverjük, és 2 percig forraljuk kis lángon, folyamatos kevergetés mellett. Mindig csináljunk próbát a zseléből, mert a szilvák nedvességtartalma nem ugyanolyan. Végül a zselét a tűzről levéve 5 percig pihentetjük, majd a megsült sütemény tetejére öntjük, és hagyjuk az egészet teljesen kihűlni. A legideálisabb, ha másnapig pihentetjük, így a tészta is bepuhul kissé. Tetszés szerint szeleteljük.