Nyírségi Édesburgonya Program

A Nyírségi Édesburgonya Zrt. küldetése
 

A Nyírségi Édesburgonya Zrt. célja, hogy a Nyírség talaj és éghajlati adottságaihoz jól illeszkedő, a korszerű táplálkozás jelentős elemét képező, nagy hozzáadott értékkel termelhető édesburgonya termelését terjessze a térségben. A Nyírségi Édesburgonya Zrt. a kis- és közepes mezőgazdasági termelők részére olyan szakmai hátteret és pénzügyi feltételrendszert biztosít, amellyel megismerhetik, megtanulhatják a termelés fortélyait, és megfelelő minőség esetén mentesülnek az értékesítés kockázatától. A cél, hogy az első év után a sikeres termelők növekvő hatékonysággal, növekvő területen biztosítsák a család hosszú távú jövedelem-szerzését.

2016 a Nyírségi Édesburgonya Program első éve volt. Minden újhoz, változtatáshoz kell bátorság és jövőbe látás egyaránt. Elismerés és köszönet jár a gazdáknak, akik bebizonyították, hogy a nyírségi termelők között sok újító, kezdeményező szakember van. Nem rettentek meg az ismeretlen növénytől, hanem vállalták az első ültetés, gondozás, betakarítás kockázatát a Nyírség sokszor értéktelennek tekintett homokos talaján. A termés jó, több helyen meglepően kiváló volt már most. A második év számukra már könnyebb lesz, megindulhatnak a hatékonyság javítás és az üzletszerű termesztés útján. Minden olyan gazdát, aki betartotta a technológiai követelményeket és megfelelő termés eredményt ért el, személyesen megkeressük a következő évi feltételek egyeztetése céljából.

A 2017-ben csatlakozni kívánók száma már most meghaladja az ideit. Megkezdtük a jövő év előkészítését, jönnek az új talaj laborvizsgálatok, indulhat a talaj előkészítése. Jelképesen szólva a nyírségi édesburgonya elkezdett gyökeret verni. A termelésbe bekapcsolódni szándékozók a „Termelőknek” menüpont alatt megtalálják a szükséges ismereteket, de javaslom, hogy olvassák el az „Újság” menüpont alatt is a gazdák idei tapasztalatait, nézegessék a képeket.

Reményeink szerint az édesburgonya néhány év múlva a Nyírség egyik legértékesebb kenyéradó növénye lesz. A Nyírségi Édesburgonya Programban résztvevő összes gazdának alapos, végiggondolt, jövedelmező munkát kívánok!



Hegedüs István
Nyírségi Édesburgonya Zrt.
Vezérigazgató
Édesburgonya receptjeinkből
Csirkés saláta édesburgonyás puffanccsal

A csirkemelleket lapjában félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 1 evőkanál mustár és 1/2 citrom levének keverékével bekenjük, félretesszük. A puffancsokhoz az édesburgonyát és a hagymát meghámozzuk, mindkettőt lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, villával felverjük, hozzáadjuk a sütőport, a batátát, a hagymát és a gyömbért, sózzuk, borsozzuk, és annyi zsemlemorzsát vagy őrölt zabpelyhet adunk hozzá, hogy sűrű maszszát kapjunk. Egy serpenyőben ujjnyi olajat forrósítunk, majd az édesburgonyás masszából 2 evőkanálnyi halmokat rakunk, és közepes lángon 4-5 percig sütjük, majd lapáttal megfordítva a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Ha kész, lapáttal kiemelve hagyjuk lecsöpögni, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Közben egy másik serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és a bepácolt csirkemelleket oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, az öntethez a joghurtot a csiliszósszal összekeverjük, a koktélparadicsomokat félbevágjuk. A salátakeveréket tányérokra elosztjuk, rászórjuk a paradicsomot, mellé tesszük a puffancsokat és a csirkemellet, és a joghurtos öntettel meglocsolva tálaljuk. Forrás: cookta.hu

Édesburgonya-krémleves

Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. Egy fazékban feltesszük főni annyi húsleves alaplében, hogy ellepje. Teszünk bele sót, őrölt köménymagot, őrölt majoránnát, bazsalikomleveleket, ha van otthon. (Aki ragaszkodik a húsleveskockához, az készítse azzal, az alaplé helyett. Természetesen a húsleves alaplé egészségesebb.) Ha megpuhult, levesszük a tűzről és kicsit hagyjuk hűlni. Botmixerrel összeturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk a vajat, hogy még finomabb és selymesebb legyen. Ha egy kicsit összerottyant, készen is van. Tálaláskor meghintjük frissen őrölt borssal. Finom, krémes, sűrű, tartalmas leves lesz. Gazdag tárháza van annak, hogy mivel tálalhatjuk. Íme néhány példa: a) tepsiben, kevés olívaolajjal meglocsolva, pirítok rá kenyérkockákat b) serpenyőben, zsíradék nélkül, pirítok rá mandulaszeletkéket c) serpenyőben, zsíradék nélkül, pirítok rá tökmagot d) szórok rá egy kevés reszelt sajtot vagy morzsolok rá márványsajtot e) kolbászkarikákat megpirítok serpenyőben (kolbász chipset csinálok) f) ízlésesen csorgatok rá pár csepp tökmagolajat

Teriyaki csirke pürévariációkkal

A csirkemellet vágjuk szeletekre. A pác hozzávalóit keverjük össze, majd helyezzük bele a csirkeszeleteket. Pácoljuk 30-60 percen át. Az édesburgonyához a finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg olajon, majd adjuk hozzá a kockázott, tisztított édesburgonyát. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá fél dl vizet, és fedő alatt 10-13 perc alatt pároljuk puhára. Ha megfőtt, turmixoljuk krémes állagúra. A zellerszárakat vágjuk kisebb darabokra, és kevés vízzel pároljuk puhára egy gyorsforralóban. Ha már puhák, tejszínnel és a burgonyapehellyel pürésítsük le ezt is. Sóval ízesítsük. A pácolt csirkemelleket sütés előtt forgassuk meg szezámmagban, végül forró zsiradékon süssük minden oldalukat karamelles színűre. Forrás: ritakonyhaja.hu