Nyírségi Édesburgonya Program

Termelőknek

A./ Tájékoztató a Programunkhoz 2018-ban csatlakozók részére

A Nyírségi Édesburgonya Zrt. célja, hogy a Nyírség talaj és éghajlati adottságaihoz jól illeszkedő, a korszerű táplálkozás jelentős elemét képező, nagy hozzáadott értékkel termelhető édesburgonya termelését terjessze a térségben. Az elmúlt évek és száznál több gazda tapasztalatai egyértelműen igazolták, hogy nem minden talaj alkalmas, nem minden gazda kész az új növényi kultúra befogadására, a termesztésében rejlő lehetőségek kiaknázására. Ennek megfelelően a termesztés megkezdése előtt konkrétan kell megnéznünk a termelési feltételek meglétét azok esetében, akik üzletszerűen, kereskedelmi forgalom céljára szeretnének édesburgonyát termeszteni. A Nyírségi Édesburgonya Programhoz sok új gazda csatlakozhat 2018-ban is. Részükről a csatlakozási szándék bátor, meggondolt döntést igényel. Kérdezhetnek a munkatársainktól, de két év után már sok gazda rendelkezik tapasztalattal Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye területén.

I. Milyen a jó föld az édesburgonya termesztéshez?

 • 1. A föld laza, homok, jó vízelvezetésű, napos fekvésű.
 • 2. Talajlakó kártevőkkel, kórokozókkal nem fertőzött, folyamatos művelés alatt áll.
 • 3. PH értéke 5,8-6,2 között van (tolerálható a 4,5-7,5 közötti), ezt a csatlakozók esetében be is vizsgáljuk, a gazdának nem kell labort készíteni.
 • 4. Öntözhető.
 • 5. Ha a terület vad- és vagyonvédelme szükséges, akkor az megoldható a terület tulajdonosa által.
 • 6. Fentieknek megfelelő kb. 2-4 hektár egybefüggő terület rendelkezésre áll a Nyírség területén.

 

II. A Nyírségi Édesburgonya Zrt. az alábbi szolgáltatásokat nyújtja a termelési rendszeréhez csatlakozó termelők részére INGYENESEN:

 • 1. Folyamatos szakmai tanácsadás keretében: termelési információk megadását saját honlapunkon keresztül; minőségbiztosítási szakértőnk telefonon folyamatosan, személyesen indokolt esetben a termelési területen megjelenve, a mintagazdaságban egyeztetés után történő megjelenéssel.
 • 2. Laboratóriumi talajvizsgálat elvégzése, eredmények átadása a gazda részére.
 • 3. Kétszeri talajfertőtlenítő szer biztosítása a 400 db dugványhoz.

 

III. A Nyírségi Édesburgonya Zrt. az alábbi szolgáltatásokat nyújtja a termelési rendszeréhez csatlakozó termelők részére TÉRÍTÉS ELLENÉBEN:

 • 1. A 2018-ban belépő új termelők részére 400 db édesburgonya dugványt biztosít bruttó 25.400,- forint ellenértékért. A dugványok átvétele egyidejűleg történik az ellenérték megfizetésével a Nyírségi Édesburgonya Zrt. telephelyén.

 

IV. A termelő a legjobb tudása szerint az alábbi feladatok elvégzésére köteles:

 • 1. Elsajátítani a szükséges termesztési ismereteket.
 • 2. A használatában lévő földterületből az édesburgonya termelésére legmegfelelőbb
 • 2-4 ha területet kiválasztani. (2018-ban a 400 dugvány elültetéséhez kb. 300 nm szükséges az izolációs sávval együtt, de minden gazda nyilvánvalóan azzal a szándékkal akarja megismerni a termesztést, hogy a későbbiekben nagyobb területen gazdálkodjon.) Meggyőződni arról, hogy a termelési tájékoztatóban megírt feltételeknek megfelel-e a terület.
 • 3. A saját eszközeivel és saját költségén a meghatározott földterület megfelelő művelése.
 • 4. A részére átadott dugványok, talajfertőtlenítő használatát megfelelő gondossággal köteles kezelni.
 • 5. A Nyírségi Édesburgonya Zrt. minőségbiztosítási, termelési tanácsadóit és más szakértőit, megbízottjait fogadni, részükre a termelési terület megközelítését biztosítani.
 • 6. A termésből legfeljebb 10 kg mintát a Nyírségi Édesburgonya Zrt. részére külön térítés nélkül a termesztési területen átadni. (A termés többi részét saját belátása szerint jogosult felhasználni a termelő.)

Hangsúlyozzuk, hogy együttműködésünk első évében a legfontosabb a tanulási folyamat, az édesburgonya termesztésének megismerése. A sikeres első évet zárók a következő évben már tapasztalattal gazdagodva növelhetik gazdaságuk teljesítményét.

 

V. Érdeklődés, jelentkezés 2018-ra:

Érdeklődjön tapasztalt kollégáinktól az alábbiak szerint:


Kisvárdai térség esetében: Szanyi Attila 06-20/431-6837
Minden más terület esetében: Bodor Mária 06-20/965-2511
Jelentkezés emaiban: nyirsegigazda@gmail.com
Jelentkezést kizárólag a Nyírség területéről fogadunk el. A jelentkezés a jelentkezési lap megküldésével történik meg. A jelentkezés elfogadása jelentkezési sorrendben történik. A jelentkezési lap elküldése még nem jelent kötelezettséget egyik félnek sem, nem jelenti a Programhoz való kapcsolódást. Annyit jelent, hogy elkezdődik a csatlakozási folyamat, pl. az első jelentkezők talajvizsgálatait korábban tudjuk elvégezni. A Programhoz való kapcsolódást mindenkinek emailben jelezzük, de a termeltetési szerződés nem születik, mivel a termelés nem kerül felvásárlásra. A jelentkezés lezárását a honlapunkon tesszük közzé.

A jelentkezési lapot itt tudja letölteni.

A jelentkezési lap Word dokumentumban vagy szkennelve is beküldhető.

 

B./ Tájékoztató a 2016-ban és 2017-ben Programhoz csatlakozottak részére

Az első két év után minden olyan gazda folytathatja a termelési terület növelését a Programban, aki betartotta a termelési technológiát és megfelelő eredményt ért el. Azok, akik nem folytathatják, nyilván saját kockázatukra a jövőben is termeszthetnek édesburgonyát, pusztán a Program előnyei szűnnek meg.

A Programban maradókkal egyeztetést folytatunk annak érdekében, hogy megtaláljuk a termelés növelésének optimális mértékét. Személyre szabott munkamegosztást alakítunk ki.

A Programban maradókkal egyedi megállapodást kötünk, amelyben a pénzügyi támogatás mértékét és a felvásárlást is rögzítjük. Akik a Programban maradnak, azoktól a teljes termelt mennyiséget felvásároljuk. A termesztésbe bevont terület nagyságát egyénenként egyeztetjük.

 

C./ Tájékoztató a Programhoz nem csatlakozók részére:

1. Az elmúlt 2 esztendőben sokan megismerték, megszerették a helyi, nyírségi édesburgonyát. Saját részre szeretnének termeszteni. Számukra 2018-ban lehetővé válik dugványokat vásárolni. Vásárlás kifejezetten csak a megjelölt napokon és helyen lesz május hónap folyamán. A dugványok ára bruttó 63,50 Ft/db. Az időpontot és helyszínt a honlapon közzétesszük. A mennyiség nem korlátlan, így csak az előre egyeztetett mennyiséget van módunkban biztosítani. A vásárlást elegendő a név, telefonszám, darab megjelöléssel igényelni a nyirsegigazda@gmail.com email címen 2018.március 31-ig! A termelőknek szóló Jelentkezési lapot nem kell beküldeniük!

2. A dugványt vásárlók esetében semmi olyan egyéb kötelezettség nem terheli sem a termelőt sem a Nyírségi Édesburgonya Zrt.-t, amelyeket a fenti A./ és B./ pontban rögzítettünk a Programhoz csatlakozók részére.

 

D./ Letölthető dokumentumok