Nyírségi Édesburgonya Program

Termelőknek

A./ Tájékoztató a 2017-ben Programhoz csatlakozók részére

A Nyírségi Édesburgonya Zrt. célja, hogy a Nyírség talaj és éghajlati adottságaihoz jól illeszkedő, a korszerű táplálkozás jelentős elemét képező, nagy hozzáadott értékkel termelhető édesburgonya termelését terjessze a térségben. Az idei tapasztalatok egyértelműen igazolták, hogy nem minden talaj alkalmas, nem minden gazda kész az új növényi kultúra befogadására, a termesztésében rejlő lehetőségek kiaknázására. Ennek megfelelően a termesztés megkezdése előtt konkrétan kell megnéznünk a termelési feltételek meglétét. A Nyírségi Édesburgonya Programhoz sok új gazda csatlakozhat 2017-ben. Részükről a csatlakozási szándék bátor, meggondolt döntést igényel. Kérdezhetnek a munkatársainktól, de az idén tapasztalatot szerzett gazdák is szívesen segítenek.

I. Milyen a jó föld az édesburgonya termesztéshez?

 • 1. A föld laza, homokos, jó vízelvezetésű, napos.
 • 2. Nem fertőzött, művelés alatt áll.
 • 3. PH értéke 5,8-6,2 között van (tolerálható a 4,5-7,5 közötti), ezt a csatlakozók esetében be is vizsgáljuk, a gazdának nem kell labort készíteni.
 • 4. Öntözhető vagy a szezonra – 2017 május- az öntözése megoldható.
 • 5. Ha a terület védelme szükséges, akkor az megoldható a terület tulajdonosa által.
 • 6. Fentieknek megfelelő kb. 2-4 hektár egybefüggő terület rendelkezésre áll a Nyírség területén.(Nem szükséges tulajdon, elég a használat. Ebből 2017-ben kb. 700 nm kerül használatra.)

II. A Nyírségi Édesburgonya Zrt. az alábbi szolgáltatásokat nyújtja a termelési rendszeréhez csatlakozó termelők részére:

 • 1. Folyamatos szakmai tanácsadás keretében: termelési információk megadását saját honlapunkon keresztül; minőségbiztosítási szakértőnk telefonon folyamatosan, személyesen indokolt esetben (ez kb. kétheti) a termelési területen megjelenve, a mintagazdaságban egyeztetés után történő megjelenéssel.
 • 2. Garantált minőségű palánták biztosítása kiszállítással, finanszírozásuk biztosítása a termelés ellenértékébe történő beszámítással. Első évben 1200 db palántát biztosítunk a termesztés elsajátításához. (Termelési szerződésben rögzített ár.)
 • 3. Laboratóriumi talajvizsgálat elvégzése.
 • 4. Termelési tapasztalatok elektronikus jegyzőkönyvezése.
 • 5. Egyszeri talajfertőtlenítési szer biztosítása.
 • 6. A megfelelő minőségű termelés felvásárlása előre szerződésben rögzített áron.
 • 7. A termés szállításához szükséges ládák biztosítása a termelő telephelyén, termés elszállítása onnan az átvételi helyre.

III. A termelő a legjobb tudása szerint az alábbi feladatok elvégzésére köteles:

 • 1. Elsajátítani a szükséges termesztési ismereteket.
 • 2. A használatában lévő földterületből az édesburgonya termelésére legmegfelelőbb.
 • 2-4 ha területet kiválasztani. Meggyőződni arról, hogy a termelési tájékoztatóban megírt feltételeknek megfelel-e a terület.
 • 3. A saját eszközeivel és saját költségén a meghatározott földterület megfelelő előkészítése, a termesztéssel kapcsolatos feladatok (dugványozás, öntözés, kapálás, műtrágya kijuttatás, terület őrzése) ellátása, az édesburgonya felszedése, válogatása, osztályozása, tisztítása.
 • 4. A részére átadott palánták, eszközök, anyagok felhasználását, megőrzését megfelelő gondossággal köteles kezelni.
 • 5. A Nyírségi Édesburgonya Zrt. minőségbiztosítási, termelési tanácsadóit és más szakértőit, megbízottjait fogadni, részükre a termelési terület megközelítését biztosítani.
 • 6. A termést a megkötött szerződés szerint értékesíteni. (Termelési szerződésben rögzített ár.)
Hangsúlyozzuk, hogy együttműködésünk első évében a legfontosabb a tanulási folyamat, az édesburgonya termesztésének megismerése. A sikeres első évet zárók a következő évben már tapasztalattal gazdagodva növelhetik gazdaságuk teljesítményét.

 

IV. Érdeklődés, jelentkezés 2017-re:

Érdeklődjön tapasztalt kollégáinktól az alábbiak szerint:

Kisvárdai térség esetében: Szanyi Attila 06-20/431-6837
Minden más terület esetében: Bodor Mária 06-20/965-2511
Jelentkezés emaiban: nyirsegigazda@gmail.com

Jelentkezést kizárólag a Nyírség területéről fogadunk el. A jelentkezés a jelentkezési lap megküldésével történik meg. A jelentkezés elfogadása jelentkezési sorrendben történik. A jelentkezési lap elküldése még nem jelent kötelezettséget egyik félnek sem, nem jelenti Programhoz való kapcsolódást. Annyit jelent, hogy elkezdődik a csatlakozási folyamat, pl. az első jelentkezők talajvizsgálatait már januárra el szeretnénk készíteni. A Programhoz való kapcsolódás a termeltetési szerződés aláírásával válik véglegessé. A jelentkezés lezárását a honlapunkon tesszük közzé.

A jelentkezési lapot itt tudja letölteni.

A jelentkezési lap Word dokumentumban vagy szkennelve is beküldhető.

 

B./ Tájékoztató a 2016-ban Programhoz csatlakozottak részére

A betakarítás és az elszámolások befejezése után minden olyan gazda folytathatja a termelési terület növelését, aki betartotta a termelési technológiát és megfelelő eredményt ért el. Azok, akik nem folytathatják, nyilván saját kockázatukra a jövőben is termeszthetnek édesburgonyát, pusztán a Program előnyeit szűnnek meg.

A Programban maradók támogatása növekszik, hiszen mindenki növelni szeretné a termesztési területet, ami több palántát igényel, és ez a legnagyobb induló költség, szükséges a gazdák kockázatvállalása is. Minden érintett gazdával átbeszéljük egyenként a továbblépés lehetőségeit, nekik a jelentkezési lapot nem kell kitölteni.

 

C./ Letölthető dokumentumok